Hur kineserna stoppar "greedflation" samt storfinansens upptrissning av matpriserna




När t.o.m Bloomberg börjar propagera för priskontroller vet man att den nyliberala tron på det allvetande oraklet "marknaden" håller på att rasa. Nu är ju säkert Blombergs uppsåt även att skylla allt på producenterna för att dölja den finansiella ekonomins skuld till inflationen. Men det är ändå en intressant diskussion med ekonomiprofessor Weber om greedflation. - i synnerhet hur Kina med sin jordbrukspolitik och blandekonomi lyckas undvika de värsta konsekvenserna av både greedflation och finansiella spekulationer.


Den kinesiska staten sätter ett lägsta pris på t.ex vete och ris och om priset går under detta pris köper staten upp vetet från bönderna och lagrar grödan. Bönderna får då en prisförsäkring.
Om priserna på t.ex vete sticker iväg så går staten in och säljer av från lagret de byggt upp och sänker därmed priserna. Dessutom får kineserna ett statligt beredskapslager som kan användas vid t.ex naturkatastrofer (Sverige har inga beredskapslager kvar överhuvudtaget - tron är att den sk "fria marknaden" ska leverera "just in time" vid katastrofer)

Den kinesiska staten föder även upp grisar som de säljer av på ovan sätt om köttpriserna drar iväg.

På så sätt stoppar den kinesiska staten både greedflation och den finansiella spekulationen på baslivsmedel. För det är även ett effektivt sätt att döda finansiella spekulationsderivat såsom "futures contracts". Derivaten sägs utgöra en försäkring för att bönderna ska få ett garanterat pris även om skördarna skulle gå dåligt - de är mao spelbrickor som det finansiella system bollar med för att manipulera priserna. Iom med att bönderna garanteras ett fast lägsta pris begränsas spelrummet för dessa "future contract" och storfinansen kan inte spekulera upp priserna heller med sina fiktionsderivat; för stiger priserna går staten in och säljer från sitt lager och driver ned priserna.

Inflation: how financial speculation is making the global food price crisis worse

Den priskontroll kineserna sysslar med gällande mat  är något Sverige borde ta efter för att döda såväl storföretagens greedflation samt inflationen kommen från finansiell spekulation. Men svenska politiker är så fast i den naiva tron på att endast gudomen "marknaden" kan sätta det "rätta" priset på en vara - de blundar totalt för storföretagens och det finansiella systemets manipulationer av priset där ägarna av storföretagen och de finansiella institutionerna dessutom ofta är de samma. Sverige måste bli en blandekonomi igen där statens uppgift är att hålla storfinansen och storföretagens makt i schack samtidigt som staten ser till att skydda de små och medelstora företagen - och framför allt se till att skydda bönderna så att vi kan vara säkra på att få mat på borden.

Skrev mer om vad Kina gör rätt här:

Vad är det som kineserna gör rätt som väst gör fel?


--------------

Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 ----------------------- 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion