Fortfarande inga svar från Riksbanken men jag ställer ändå fler frågor

 Riksbanken har inte svarat på en enda fråga som jag ställt på deras "öppet hus"-inlägg på facebook. La till frågan om hur Riksbanken ställer sig till en folkomröstning huruvida bankernas skulder (krediter) ska slängas ut ur betalsystemet eller ej.

 Min kommentar på fb:

Tycks omöjligt att få några svar av Riksbanken. Förväntar mig därför inte svar nu heller från detta "öppna hus" där transparensen tycks totalt lysa med sin frånvaro.

La upp ett upprop på Skiftet där jag uppmanar folk att kräva en folkomröstning om att slänga ut bankernas krediter från betalningssystemet. Hur ställer sig Riksbanken till att slänga ut bankernas skulder (krediter) från betalsystemet?

Mitt upprop på Skiftet:

Hur pengar skapas måste demokratiseras. Frågan om bankernas krediter (dvs bankernas skulder till kontoinnehavarna) ska få ingå i penningmängden måste folkomröstas.

Ett flertal centralbanker, bland annat Bank of England, har en gång för alla suddat ut sagan om att bankerna lånar ut insättningar. Tyvärr tror många ekonomer och allmänheten fortfarande på denna överkomplicerade saga.

I verkligheten hittar banken på summan som skrivs på ett kundkonto vid det s.k "lånetillfället". Men vad innehåller ditt kundkonto egentligen? Jo, ditt konto är bankens skuld till dig på riksbankspengar (dvs sedlar och mynt). När du går till bankomaten och plockar ut sedlar betalar banken av på sin skuld och ditt saldo minskar.

Kontoinnehavarna kan dock i allmänhet inte skilja på riksbankspengar, dvs kontanter, och bankernas skulder till kontoinnehavaren. Detta då det faktiskt är lättare att betala med bankernas skulder genom bankernas kontosystem än med kontanter.

När banker hittar på och "lånar ut" sina egna skulder (dvs skapar krediter) sätts samhället i allt djupare skuld. Till slut kan inte samhället bära mer skuld och det blir finanskriser som är förödande för allmänhet och företag.

Ett betalningssystem ska syfta till att betala, dvs döda skulder (därav ordet amortera, dvs döda skulden). Bankerna har affärsidén att föda så många skulder (krediter) som möjligt för att kunna maximera vinsten. Bankernas affärsidé är mao oförenlig med ett funktionellt betalsystem.

Samhället står inför en finansiell härdsmälta iom att det enorma skuldberg som bankerna byggt upp hotar rasa. Bank of Englands fd chef har sagt att det nuvarande bank och penningsystemet är det sämsta tänkbara och riskerar att braka samman när som helst.

Pengar ska skapas skuldfritt av staten och tjäna syftet att döda skulder. Att ha ett ut och invänt system där bankerna skapar obetalbara skulder som ska betala skulderna som bankerna skapar är så idiotiskt som det låter. Bankerna skulder, dvs krediter, ska därför slängas ut ur betalsystemet.

Varför är det viktigt?

Att bankernas skulder (krediter) får ingå i penningmängden är ett privilegium som leder till att samhället till slut drunknar i skulder. Bankerna kan genom sin rätt att hitta på skulder från luften suga ut den verkliga ekonomin som till slut blir så utmärglad att den svälter ihjäl.

Det är mao av yttersta vikt att dagens skuldbaserade penningsystem reformeras så att vi får ett betalsystem där pengar gör det pengar ska göra - nämligen betala, dvs döda skulder. Vi kan inte låta bankerna föda fler skulder.

---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------

 

Kommentarer

  1. De nya basel 3 reglerna träder i kraft den 28 juni i år. De innebär bland annat att guld blir uppklassat till Tier1-kapital. Det är märkvärdigt tyst kring detta, tycker jag. Men du kan ju passa på att fråga Riksbanken om detta också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet med guld är att det inte kommer användas som pengar - folk kommer använda antingen fysiska skuldsedlar på guld eller digitala skuldsedlar - men inte guldet i sig som betalmedel. Mao en guldmyntfot medför per automatik ett kreditsystem och vi hamnar i samma soppa som vi är i nu.

      Radera
    2. Att guld blir Tier 1 igen innebär inte att blir ett betalningsmedel för gemene man. Däremot blir guld en fysisk säkerhet som bankerna tvingas ha. Det blir slutet för pappersguld och då blir guld återigen en måttstock på det vi kallar pengar

      Radera
  2. Helt rätt: guld har aldrig används som pengar då det är fråga om byteshandel där varan guld byts mot en annan vara.

    Säkerheter är det lilla skydd som bankerna måste ha för att skydda sig mot små bankrusningar då kunder vill ha ut det pappersguld som bankerna "lånat ut" (dvs det är bankens skuld, dvs den kredit inlämnar av guldet gett banken). Det blir samma story som vanligt när bankerna tillåts "låna ut" sina egna skulder - bankerna kommer hitta på massor av skulder på guld. Guld kan bara existera under ett skuld/kreditbaserat system - dvs samma system som idag bara med annan bas.

    Dessutom kommer kryptovalutornas intrång på betalsystemet göra bankerna irrelevanta. T-om Philadelphias FED har skrivit att risken för att bankerna kommer bli obsoleta när betalningar helt kan kringgå dem. Det är därför som alla centralbanker fått eld i baken med att skapa digitala valutor.

    Jag tror det kommer bli ett nytt Bretton Woods snart där SDR (en urvattnad variant av Keynes Bancor) kommer ligga till grund för en ny världs-reservvaluta när dollar rasar. IMF tredubblade mängden SDR:s för några månader sedan (något det också varit knäpptyst om).
    SDR grundar sig på en korg av valutor och för att inte Kina ska springa sin egen väg med sin digitala Yuan så har Yuan blivit insläppt i korgen.

    Keynes Bancor-förslag grundade sig på en korg av varor där bland annat guld ingick. Men jag håller nog med Steve Keen där också - guld ska inte ingå i en sådan korg då det i sig inte är en livsnödvändig vara såsom t.ex spannmål.

    SvaraRadera
  3. Jag tror att eliten och deras lakejer, politikerna, kommer att införa ett nytt system liknande det gamla feodalsystemet. De vet nämligen mycket väl, till skillnad från folket, att vi närmar oss ett stadium med permanent brist på energi.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Vad är det som kineserna gör rätt som väst gör fel?