Riksbanken erkänner att bankerna tjänar på höjd styrränta och att Riksbanken förlorar samt att allmänheten måste betala för detta bedrägeri

Riksbanken har skrivit en rapport om att Riksbankens tillgångsköp av värdepapper nu rasar i värde samt att Riksbanken därför kommer gå med förlust.

I rapporten erkänner Riksbanken just mekanismen jag beskrivit i ett tidigare inlägg. Riksbanken har genom sina tillgångsköp (bland annat köp av 400 miljarder av bankernas bostadsobligationer som annars skulle bli nästintill värdelösa och definitivt ploppat bostadsbubblan) sett till att bankerna är så överlikvida att de inte behöver låna till styränta - men de kan likt förbannat lämna in överlikviditeten till Riksbanken över natten och få styrränta minus 0,1% på dessa.

Citat:

"Riksbankens köp har betalats med nyskapade pengar i Riksbankens betalningssystem RIX (där bankerna gör betalningar sinsemellan och med Riksbanken). Betalningen för obligationerna görs till penningpolitiska motparters konton i RIX och dessa medel hamnar sedan löpande hos Riksbanken som inlåning. Räntan som Riksbanken betalar till sina motparter för denna skuld är rörlig och kopplad till Riksbankens styrränta. Det betyder att förändringar i styrräntan påverkar Riksbankens räntekostnad."



Mao bankerna får INTE högre räntekostnader av den höjda stryrräntan - tvärtom, de tjänar på det då de varje kväll kan lämna in sitt överskott till Riksbanken och få ränta av Riksbanken på detta.

Men det hindrar inte bankerna från att höja räntorna på sina sk "lån" (banker lånar inget ut - de hittar på sina egna skulder och påstår sig "låna ut" dessa till kundkonton).

Och vem fan ska betala denna galenskap? Jo, vi genom att staten ska ge pengar till Riksbanken, citat:

"Om vi antar att förslaget till ny riksbankslag börjar gälla från redovisningsåret 2023 förändras bestämmelserna för vinstutdelningar från Riksbanken till statskassan (se fördjupningsruta). I scenariot finns i så fall inget utrymme för sådana utdelningar under den aktuella perioden.[22] Det kan istället bli aktuellt att tillämpa den nya lagens bestämmelse kring kapitaltillskott från staten till Riksbanken (se fördjupningsruta). Det kan istället bli aktuellt att tillämpa den nya lagens bestämmelse kring kapitaltillskott från staten till Riksbanken"

Att Riksbanken är en del av staten och att staten i så fall betalar sig själv utesluts ur resonemanget (om du betalar dig själv 1000 kronor har du då gjort en förlust eller en vinst? Givetvis ingetdera)

Dvs hela upplägget går ut på att socialisera förlusterna och privatisera vinsterna till samhällets största parasiter - bankerna!

Notera att inte en enda gång nämns ordet bostadsobligationer (vilket ju de facto de sk "säkerställda obligationerna" består av). Det gäller mao att dölja bostadsbubblans ploppande till varje pris. Att Riksbanken varit vattenbärare till bankerna i att blåsa upp denna enorma bubbla måste också döljas till varje pris.

Enda vägen ut är att erkänna detta enorma bedrägeri - avsätta hela Riksbankens styrelse -slå ihop Riksgälden med Riksbanken, nationalisera de parasiterande bankerna, ha skuldavskrivningar samt ta ifrån de parasiter som tjänat på bedrägeriet all egendom genom att skatta dem extremt högt!


 ---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------


Kommentarer

  1. Lyssnade häromdan på Ingves sommarprat. Egenskrytet var oändligt. Jag visste inte att han prackat ett flertal av världens länder IMF-dollar-skulder då han var vice riksbankschef.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har faktiskt inte orkat lyssna. Skulle trigga igång mig för mycket. Men jag kan tänka hur självgod han lät.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion