Fler frågor till Riksbanken

Har fortfarande inte fått några svar på mina frågor till Riksbanken på deras FB-sida. Jag är dock förvånad över att de får vara kvar. Slängde därför in en till kommentar med frågor. Mina tidigare frågeställningar till Riksbanken kan läsas här och här.


"Lite frågor om Riksbankens likviditetsstöd till bankerna.


När ska Riksbanken ses som en affärsbank iom att den sitter på allt mer av de säkerheter som vanliga affärsbanker brukar hålla - dvs de statsobligationer, bostadsobligationer, kommunobligationer och företagsobligationer som Riksbanken köpt upp för att likviditetsstödja bankerna? Säg att Riksbanken fortsätter med detta och dessutom går in på aktiemarknaden såsom den japanska centralbanken gjort och nu är den största ägaren av den japanska börsen - upplöses inte då gränsdragningen mellan affärsbankernas verksamhet av Riksbankens alla tillgångsköp?

En följdfråga är om bankerna tagit över Riksbanken genom att allt mer av de "säkerheter" bankerna inte vill hålla i hamnar på Riksbankens balansräkning (de kan ju inte vara så säkra då bankerna inte vill ha dem)? Riksbanken har ju på så sätt överlämnat sin balansräkning åt bankerna och låter bankerna ha fri tillgång till Riksbankens kontosystem som ligger på skuldsidan av Riksbankens balansräkning. Mao bankerna behöver inte använda interbank lending systemet då de istället kan dumpa vad de vill på Riksbankens balansräkning samtidigt som Riksbanken fyller på bankernas Riksbankskonton så att de blir överlikvida.

Mao affärsbankernas och Riksbankens balansräkningar smälter alltmer ihop och blir oskiljbara. Riksbanken kanske kan förklara hur de kan se ovan som en "marknad"? Är det inte snarare så att Riksbanken blir en zombieräddare vars enda uppgift är att hindra de tomma bubblor som bankerna blåst upp i tillgångar från att ploppa?

---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion