Väntar fortfarande på svar från Riksbanken
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
-----------------------
Jag har ju ställt en del frågor till Riksbanken på Facebook men inte fått några svar. Inte oväntat men jag är lite förvånad över att frågorna får ligga kvar. De tidigare frågorna kan läsas här.
Här är mina senaste frågor till Riksbanken:
"Tycks vara svårt att få Riksbanken att svara på något men, som sagt, skam den som ger sig.
Riksbanken ska ha som uppgift att tillse att betalningssystemet fungerar effektivt.
Att betala innebär att en skuld dödas (därav ordet amortera - dvs döda skulden). För att vara effektiva ska pengar mao betala, dvs döda, skulder. Eller har Riksbanken en annan uppfattning i sin tolkning av vad som ska anses vara ett effektivt betalningssystem?
Vad är en kredit? Jo, det är en skuld som INTE blivit betald. När banken hittar på krediter sätter banken sig själv i lika stor skuld som den som påstås "låna" bankens skuld. Kontokunden kan sedan använda kontoinnehållet, dvs bankens skuld, såsom betalmedel.
TV-programmet Lyxfällan handlar om personer som handlat på kredit och därför försatt sig i obetalbar skuld (ofta till banker som, som sagt, hittat på skulden från luften). Att leva på kredit är mao samma sak som kissa på sig - det värmer för stunden men i längden är det ett ohållbart sätt att försörja sig på.
Så hur kan Riksbanken använda uttryck såsom att bankerna måste likviditetstödjas (iofs förståeligt då banker är de som är absolut mest skuldsatta då de hittar på och "lånar ut" sina egna skulder) så att bankerna kan "kreditförsörja" samhället genom att sätta samhället i än mer skuld? Hur kan bankernas skapande av allt fler skulder (krediter) vara förenligt med ett effektivt betalningssystem om syftet med ett betalningssystem är det motsatta - att döda skulder? Är det inte ganska uppenbart att ett sådant system också är ett "kissa i byxan"-system?
Kan det vara ovan "lilla" kortslutning i logiken som gjort att Bank of Englands fd chef Mervyn King kallat dagens system det sämst tänkbara?"
Kommentarer
Skicka en kommentar