Den solidariska lönepolitiken har ersatts av nyliberalismens feodalism som skapar bullshit jobs

I förra inlägget "Arbetslinjen=återinförandet" av feodalism" beskrev jag hur runt 50% de som jobbar anser att deras jobb saknar mening - jobb som antropologen David Gaeber kallar "bullshit jobs" och hur detta skapar ett nyfeodalt samhälle där de som har riktiga jobb får allt sämre villkor och får äta smulorna som de med låtsasjobb råkar spilla ned från bordet (dvs nyliberalismens "trickle down"-ekonomi)

Arbetslinjen handlar om att skapa mer jobb i en värld där automatiseringen och produktionsökningarna kräver allt mindre arbete. Om man vill kan man koppla det till Marx överproduktions-paradox (jag är inte Marxist) som säger att maskinerna som skapar den ökade produktiviteten inte kan konsumera så när folk friställs så finns ingen som kan köpa prylarna. Genom att skapa bullshit jobb och bullshit företag kan konsumtionen och ekonomin hållas igång.Resultatet blir "jobb" där mycket tid går åt till just att snacka bullshit (t.ex konsulter som skriver värdegrunder, policies och andra pladdermakare). Jobben på arbetsmarknaden blir mao alltmer ineffektiva bullshit jobb och kommer bli än mer ineffektiva i takt med att robotarna tar över. Arbetsmarknadsministern borde byta namn till bullshit-ministern.

Samtidigt har de som faktiskt utför riktigt arbete, såsom städare, vårdpersonal, barnskötare, industriarbetare etc halkat efter i löneutvecklingen medan bullshit-jobben fått högre löner. Det är faktiskt en slags omvänd solidarisk lönepolitik. Den solidariska lönepolitiken hade som syfte att de med välbetalda jobb skulle avstå från löneutrymme för att de lågavlönade skulle få mer i lön. Tanken var att Sverige inte skulle bli ett låglöneland och att genom att de med högre utbildning avstod från en del lön skulle svensk konkurrenskraft öka inom den högteknologiska delen av ekonomin.

Den solidariska lönepolitiken syftade mao på att få svensk ekonomi mer effektiv och få bort lågelöne-jobben. Den nyliberala "arbetslinjen" med sina bullshit-jobb syftar till motsatsen - att skapa så många meningslösa men välbetalda bullshit-jobb som möjligt och resultatet blir en alltmer ineffektiv ekonomi.

Lösningen skulle kunna vara att erkänna att alltfler jobb är totalt meningslösa och att de som har dem i praktiken får en arbetsfri inkomst då de inget vettigt gör. Ta bort alla bullshit jobb och ge alla en medborgarlön istället. Folk skulle då kunna få mer tid för att utveckla egna idéer, kanske odla och bli mer självständiga och vad vet jag - vad de än gör kan det ju inte bli mer meningslöst än ett bullshit jobb! De som utför lågavlönade RIKTIGA arbeten idag (såsom vårdpersonal, städare etc) skulle få upp sin löner och den nyliberala "arbetslinjens" försök att få Sverige till att bli ett feodalt låglöneland skulle brytas.

-----------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Vad är det som kineserna gör rätt som väst gör fel?