Arbetslinjen=återinförandet av feodalism


Man kan ju bli lite konspiratorisk. Samtidigt som arbetslinjen härskar och jagar sjuka och arbetslösa med blåslampa anser ungefär hälften av de som arbetar att de inte vet vilken nytta deras arbete gör enligt antropologen David Greaber som kallar dessa jobb "Bullshit jobs".

De som får sin inkomst genom kapital (spela på börsen, och andra "rent seeking"-projekt) låtsas inte ens jobba. Många av de 50% av arbetsstyrkan som "jobbar" får också sin sin inkomst utan att göra någon nytta. De som har "bullshit jobs" har mao mer gemensamt med de som får sin inkomst genom kapital än med de som faktiskt jobbar. Dessutom är oftast dessa låtsasjobb välavlönade så att lönehierarkin i samhället blir:

1) De med kapitalinkomster tjänar mest genom att inte göra ett skit

2) De med låtsasjobb (konsulter, reklammakare och vad det nu är) har hög lön för att inte göra något vettigt

3) De med lägst lön är de som arbetar (industriarbetare, städare, barnskötare, vårdpersonal, servitrisjobb åt de rika - t.ex allehanda gigjobb, restaurangjobb etc)

Genom arbetslinjen har mao kapitalägare fått en grupp låtsasarbetare som nästan gör lika lite (men måste dyka upp på jobbet) som är mån om att hålla den lönehierarkin vid liv. Oavsett om det är en konspiration eller ej så blir ju resultatet det samma - arbetslinjen ger kapitalägarna en intressegrupp som utgör nästan 50% av arbetsstyrkan som delar intresset av att få inkomster genom att göra ingenting. Och när det ska "effektiviseras" och dras ned på personal så är det alltid gruppen som arbetar som drabbas. Låtsasarbetarna ovanför kan fortsätta med att vara 100% ineffektiva.

Arbetslinjen handlar mao ytterst om att återinföra feodalism där de som utför arbete får äta smulorna som ramlar ned från bordet från de som inte arbetar.

En medborgarlön bör införas så att alla kan få en del av de enorma produktionsökningarna. Att, såsom idag, bara ge de med kapitalinkomster och "bullshit jobs" del av en medborgarlön medans de som utför faktiskt arbete får allt sämre villkor och måste jobba än mer är så fel det kan bli.


-----------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Vad är det som kineserna gör rätt som väst gör fel?