Parasitära banker och hyresvärdar är källan till inflation, inte löntagare

Greedflation är ett uttryck som använts på senare tid för att påpeka att livsmedelskedjorna, som utgör ett oligopol, passat på att höja priserna mer än de behövt och skapat all inflation. Men greedflation skapad av banker och hyresvärdar är troligen betydligt högre. Dessutom förstör bankerna och hyresvärdarna landets konkurrensförmåga mycket mer än oligopolen på livsmedelsmarknaden gör.

Att skuld läggs på livsmedelsbranschen är ett relativt nytt inslag i fastställandet av skulden  till inflation. Det vanliga är att all skuld läggs på löntagare som kräver högre löner. Men varför kräver löntagare högre löner? (observera ordet "tagare" i löntagare - en arbetare tar och borde skämmas!  Om han/hon jobbar inom det sk "näringslivet" så är de inte lika mycket tjuvar som om de jobbar inom offentlig sektor - då är de bara "tärande", oavsett vilken nytta de gör för samhället)

Löntagare kräver högre löner för att banker, hyresvärdar och livsmedelskedjor höjer priserna på livsmedel och boendet. Men det orsakssambandet suddas oftast ut av ekonomer, politiker och media.

Säg att en skuldavskrivning sker och alla boskuldslavar blir av med sina skulder. Säg att hyresvärdar bara får ta ut en hyra som täcker driftskostnaderna samt en liten vinst (en sk bruksvärdeshyra som vi hade förr). Säg att staten skapar en statlig livsmedelsgrossist som konkurrerar med livsmedelskedjorna så att oligopolens övervinster raderas. Då skulle inte löntagare behöva kräva högre löner för att komma ikapp den greedflation som bankerna, hyresvärdarna och livsmedelsjättarna skapat. 

Löntagarna skulle kanske t.o.m skulle kunna tänka sig att gå ned i lön om de visste att påhittade skulder till parasiterande banker avskrevs samt att hyror och livsmedelspriser sänktes. Sänks lönerna skulle Sverige få en bättre konkurrenskraft. Företags konkurrenskraft skulle även öka av att även de skulle bli av med påhittade skulder till banker samt slapp betala hutlösa hyror.

Så för att sammanfatta:

Greedflation skapade av banker, hyresvärdar, livsmedelsjättar etc  ----->skapar högre lönekrav -----> vilket försämrar landets konkurrenskraft

Men greedflation brukar tas bort och stället lägger media, ekonomer och politiker all skuld på lön"tagare":

Högre lönekrav-----> skapar inflation-------> vilket försämrar landets konkurrenskraft

Som jag ser det är det denna ut och invändningen av orsakssamband skälet till att väst avindustrialiserat och inte längre har så mycket kvar av reell ekonomi. Västs ekonomier är byggda på att maximera tillväxten för ekonomiska parasiter på den reella ekonomins bekostnad. För att det ska fungera måste all skuld läggas på lön"tagare".

Kommentarer

  1. Tack för en utmärkt blogg.
    Lade ner Facebook och läser gärna din blogg istället.
    Fick länken av min bror Happy Svensson (han föddes som en Lars 😄

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Happy att du och din bror gillar det jag skriver. Förstår, blir nog snart så att jag också hoppar av facebook igen.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Få fattar vad BRICS världsvaluta går ut på

ÖB Micael Bydén ska bara hålla käften!

Faktagranskaren professor Andreas Önnerfors tål inte fakta