Skattesänkningarna för de rika är till för att hålla liv i de fiktiva tillgångarna på börsen

Sverige, liksom hela väst, har finansialiserat sina ekonomier genom att låta banksystemet blåsa upp fiktiva tillgångar på bekostnad av den reella ekonomin. Börsen är en sådan bubbla som måste underhållas så att den inte spricker. Då väst producerar allt mindre riktiga varor måste börsbubblan locka till sig "investerare" (spekulerare är ett mer adekvat ord) för att kronan ska kunna behålla sitt värde.

De rika har mer pengar än de behöver för att köpa mat, betala hyra, betala ränta till banken för sitt boende osv. Överskottet kan de rika trycka in på börsen. En ensamstående mamma som jobbar som undersköterska får inget överskott och kan inte spekulera på börsen.

Vad skulle hända om de rika skattades mer? I USA var t.ex marginalskatten på 1950-talet mer än 90%. Vad skulle hända om marginalskatten i Sverige höjdes till 90%? Vad skulle hända om förmögenhetsskatten och arvsskatten återinfördes samt att kapitalvinstskatten höjdes radikalt? De rika skulle i så fall behöva plocka ut pengar från börsen för att betala för dessa skatter - vilket skulle sänka börsen och kronan skulle falla då färre utländska investerare/spekulerare skulle köpa aktier på Stockholmsbörsen.

Så för att hålla liv i börsbubblan ger regeringen de rika mycket större skattesänkningar än låginkomsttagare och fattigpensionärer. T.ex kommer Åkesson och gänget i Riksdagen få 3000  kronor mer i månaden efter skattesänkningarna - dvs de får mer pengar som de kan investera/spekulera i pyramidspelet börsen så att bubblan kan hållas uppe.

Regeringens förslag om  en skattefri grundnivå på 300 000 kronor för sparande på investeringssparkonton (ISK) har samma syfte. Det är knappast en ensamstående undersköterska som håller 300 000 kronor på ISK.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Få fattar vad BRICS världsvaluta går ut på

ÖB Micael Bydén ska bara hålla käften!

Faktagranskaren professor Andreas Önnerfors tål inte fakta