Förhållandet mellan styrräntan och boräntorna är den motsatta till det som påstås

När Riksbanken sänker styrräntan tror folk att bankerna får lägre finansieringskostnader (vilket är ett lögnuttryck bara det - det kostar inte bankerna något att hitta på sina egna skulder och "låna ut" dessa till kundkonton med lite tryckningar på tangentbordet). Folk tror därför att lägre styrränta kommer leda till lägre boräntor.

Men faktum är att bankerna förlorar pengar när Riksbanken sänker styrräntan. Ska försöka förklara varför.

Styrräntan plus 0,25%, dvs 3,5% idag, är den ränta Riksbanken tar för att låna ut pengar till bankerna, den kallas riksbankens utlåningsränta.

Styrräntan minus 0,25%, dvs 3% idag, är den ränta Riksbanken får betala när Riksbanken lånar pengar av bankerna, den kallas riksbankens inlåningsränta.

M.a.o när bankerna lånar av Riksbanken så förlorar bankerna pengar. Och omvänt: när Riksbanken lånar av bankerna så tjänar bankerna pengar. I år har hitintills bankerna tjänat 35,8 miljarder kronor på att varje kväll stoppa in sina pengar på Riksbankens inlåningskonto. Bankerna har på så sätt sugit ut Riksbanken så att Riksbanken går minus.

Riksbanken fast i miljardersättningen till bankerna

Så vad händer när Riksbanken sänker styrräntan? Jo då får bankerna mindre i ränta på de pengar de stoppar in hos Riksbanken över natten. M.a.o bankernas vinst går ned då de inte kan suga ut Riksbanken lika mycket.

Av ovan följer att sambandet mellan styrräntan och boräntan är den omvända mot vad som sägs.

Hur kan det då komma sig att bankerna har så mycket pengar att de kan suga ut Riksbanken genom att placera sina pengar på Riksbankens inlåningskonto över natten? Det beror på att Riksbanken köpt upp bl.a bankernas värdepapper under pandemin (mestadels s.k säkerställda obligationer, dvs bostadsobligationer). Riksbanken betalade då bankerna med pengar så att bankerna badar i pengar och aldrig behöver låna av Riksbanken. Riksbanken agerar m.a.o som Ebberöds bank - det är som om du lånar ut 10 000 kronor till mig och du sedan "lånar tillbaka" pengarna av mig och jag kräver ränta av dig!

Bankerna har på ovan sätt dränerat Riksbanken. För att fylla igen hålet i Riksbankens balansräkning beslutade regering och Riksdag om att ge Riksbanken 25 miljarder kronor som betalades ut den 25 september. Dessa 25 miljarder måste tas från statens budget varvid nedskärningar i välfärd etc måste till

Kapitaltillskottet på 25 miljarder kronor utbetalas till Riksbanken

Det här är finansiell parasitism på steroider. Nationalisera bankerna, ha skuldavskrivningar. Som Keynes skrev måste finansparasitism avlivas - inte hållas vid liv genom att bankerna kan suga ut Riksbanken genom styrräntan.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Få fattar vad BRICS världsvaluta går ut på

ÖB Micael Bydén ska bara hålla käften!

Faktagranskaren professor Andreas Önnerfors tål inte fakta