Avdollariseringen kan gå fortare än väntat


Intressant intervju med professor Warwick Powell. Några saker som utelämnas (troligen av tidsskäl) är dock:

1)
Powell säger att det finns "a hell of a lot of dollar" ute i cirkulation men egentligen är de flesta sk "dollar" bankernas skulder på dollar till kontokunderna. Och de flesta dollarkrediter är sk eurodollar skapade av banker utanför USA.s banksystem. Banker utanför USA har använt sitt innehav av tillgångar denominerade i dollar för att hitta på egna krediter i dollar genom hävstång. Såsom i alla kredit/skuldbaserade penningsystem finns det mao enormt mycket fler bankskulder på dollar än det finns riktiga dollar och risken för bankrusningar är därför stor. Detta visade sig t.ex vid finanskrisen 2008 då t.ex svenska banker fick brist på dollar, något som Riksbanken beskriver så här:

"Även aktörer på den svenska marknaden drabbades av den generella brist på finansiering i amerikanska dollar som uppstod efter Lehman Brothers konkurs. I slutet av september började Riksbanken därför låna ut amerikanska dollar till svenska banker, dels med hjälp av medel ur valutareserven, dels via den tillfälliga lånefacilitet som den amerikanska centralbanken Federal Reserve hade erbjudit Riksbanken och andra centralbanker."

 2) Powell beskriver två sätt som dollar kan tas ut ur cirkulation av staten. Men då de flesta "dollar" inte är dollar utan bankernas skulder på dollar till kontokunder som bankerna hittat på och "lånat ut" (genom hävstång) så kan dessa krediter dödas genom att de påhittade "lånen" till bankerna "betalas tillbaka" (sk deleverage).

3) Kina kommer använda sitt enorma innehav i dollardenominerade tillgångar till att skapa en stablecoin liknande Tether, bra beskrivet i denna video:




 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Få fattar vad BRICS världsvaluta går ut på

ÖB Micael Bydén ska bara hålla käften!

Faktagranskaren professor Andreas Önnerfors tål inte fakta