Vad skall ersätta kapitalismen
Det här är vad jag tror måste ske:
Man kan ju börja med att särskilja på produktiv kapitalism (som Marx berömde) och improduktiv, dvs parasitär kapitalism. En stats uppgift ska vara att trycka ned den improduktiva kapitalismen så maximalt det går. I väst har den parasiterande kapitalismen tagit makten och dödat den producerande kapitalismen - därav västs, och framför allt USA:s, avindustrialisering. Att i möjligaste mån döda den parasiterande kapitalismen är ett måste om en produktiv kapitalism ska kunna återskapas.
Som jag brukar tjata om menade grundaren av det moderna BNP-måttet, Simon Kuznets, att det finansiella systemet inte överhuvudtaget ska ingå i BNP. Så det finansiella systemet är mestadels parasitärt och banker ska därför förstaligas, m.a.o banker ska fråntas rätten att hitta på sina egna skulder och låtsas låna ut dessa till kundkonton. Möjligtvis kan det finnas små lokala banker som innevånarna helt kontrollerar som kan ha kvar möjligheten att kreditexpandera (såsom ekonomiprofessor Richard Werner föreslår) men det ska vara strikt begränsat genom sk fönsterstyrning som dikterar att dessa banker inte får hitta på penningsubstitut från luften till parasitär spekulativ verksamhet (något Werner beskriver i bl.a boken "Mammons Furstar"). Dessa lokala banker måste då vara maximalt demokratiska på lokal nivå på det sätt Yanis Varoufakis beskriver i videon hur den kinesiska demokratin fungerar.
Kuznets ansåg att militärindustrin och reklam också var improduktiv verksamhet. Militärindustrin ska också förstaligas. Reklam kan kanske skattebelastas beroende på innehåll (reklam för sprit, tobak etc kan kanske t.ex skattas mycket hårt).
Annan parasitär verksamhet såsom att hyresvärdar tar ut mycket högre hyra än vad det kostar att förvalta bostaden måste också beskäras. Detta kan ske genom att återsocialisera bostäder samt att allmännyttan återigen blir den som sätter brukshyran (idag mjölkar även kommunerna hyresgästerna genom allmännyttan - politikerna sänker skatterna och kompenserar detta genom att få inkomster från de hyreshöjningar som de privata fastighetsägarna driver för på att få).
Lenin beskriver i boken "Imperialismen som kapitalismens högsta stadium" hur finanskapitalet och storföretag alltmer tenderar till att bilda oligopol och monopol. Att slå sönder dessa är också en stats uppgift. Om monopolen/oligopolen har samhällsnytta ska de förstatligas.
Kina och Ryssland har delvis gjort ovan - det är därför som ägarna av västs finanskapital och monopol/oligopol vill förgöra dessa länders ekonomi. Väst har framför allt sugit ut resten av världen genom sitt monopol på finansiella transaktioner genom Swift (vilket, som sagt, lett till att västs produktiva kapitalism till största delen dött då den inte kunnat konkurrera med Kina och de asiatiska tigrarna). Jag tror väst har mycket att lära av hur Kina byggt upp sin ekonomi som lyft upp 800 miljoner kineser ur fattigdom. Men att ta efter kineserna i mycket (inte i allt, vi kan lära av kinesernas misstag också) är ett hot mot finans och monopolkapitalet i väst - därav framställandet av Kina som ett avskräckande exempel genom "vår" media och "våra" marionetter till politiker.
Lägger till min kommentar till Micke Håkansson:
Japp, i.o.m att datorer alltmer användes vid transaktioner så kunde finanskapitalets ettor och nollor flyttas runt hela världen. Valutatransaktioner blev ett spekulationsspel där sådana som Soros kunde sänka länders valutor genom att flytta stora summor från ett land till ett annat. Länder som inte underkastade sig kapitalets fria rörlighet (läs dollarhegemonin) bestraffades med kapitalflykt.
Intressant artikel: Idag består bara 0,6% av alla valutatransaktioner av handel med riktiga varor och tjänster - 99,4% är bara ren spekulation. 1975 utgjorde handel med riktiga varor och tjänster 80% av alla valutatransaktioner.
Grunden för denna spekulativa finansparasitism var kontrollen över kapitalströmmarna genom Swift. Allt fler länder kringgår swift - därav den döende dollarhegemonin.
https://www.theguardian.com/commentisfree/2013/nov/20/money-trading-economy-foreign-exchange-markets-economy
Kommentarer
Skicka en kommentar