Riksbanken är finansystemets gatekeeper


Professor Mariana Mazzucatos bok "The Value of Everything" (syftandes på Oscar Wilde-citatet: "Vad är en cyniker? - En man som vet priset på allt och värdet på ingenting") är en riktigt bra bok som tar upp vad och hur värde för samhället skapas.


Fram till 1970-talet räknades inte det mesta av den finansiella systemet in i BNP då det huvudsakligen ansågs vara parasitärt. Idag består en stor del av BNP av finansiell aktivitet som inte skapar några värden för samhället - tvärtom suger det finansiella systemet ut värden från den reella ekonomin.

Efter kreditavregleringarna göder det finansiella systemet sig själv genom att bankerna nästintill obegränsat kan hitta på krediter ( = bankens egna skulder) från luften och "låna ut" dessa till kundkonton. För att politiker inte ska lägga sig i har Riksbanken gjorts helt självständig och instruktionsförbudet i riksbankslagen förbjuder politiker och myndigheter att påverka Riksbanken.

Politiker kan inte längre rikta in vart nya krediter ska gå till såsom de kunde innan kreditavregleringarna genom sk fönsterstyrning där politikerna kunde tvinga bankerna att skapa krediter till allmännyttiga ändamål och stoppa bankerna från att syssla med finansiell spekulation. Idag hittar det finansiella systemet i huvudsak på krediter till att blåsa upp finansiella bubblor såsom börsen och bostadsmarknaden.  

På så sätt har det finansiella systemet, som historiskt setts som mestadels parasitärt, hamnat högs upp i samhällsekonomin och kan nästintill helt fritt suga ut den reella ekonomin utan att själv skapa några värden. Det finansiella systemet som ytterst är beroende av statliga Riksbanken har tagit över demokratin och vi lever nu i en finansdiktatur.

En diskussion om vad och hur värde skapas i samhället och hur dessa ska användas är grunden för demokratin. Finanssystemet, med hjälp av Riksbanken, har helt tystat den debatten. Mazzucatos bok är viktig för att vidga och återställa demokratin

Har inte läst hennes senaste bok som handlar om hur bl.a New Public Management gjort myndigheter impotenta och oförmögna att utreda då nyliberalismens dogm om att allt som staten gör är dåligt nu härskar. Resultatet har blivit att staten anlitar utomstående konsulter och byråkratin blivit än värre samt att gränsen mellan allmännyttan och de privata företagen suddats ut. Ungefär så fattar jag att boken går ut på:



--------------

Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 ----------------------- 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion