Vänstern har blivit borgare i takt med att skulden förskjutits till individen

Det finns ingen vänster kvar. T.o.m Vänsterpartiet står idag till höger om Socialdemokraterna på 1970-talet. Ja, dagens Vänsterparti står t.o.m till höger om dåvarande Centern och Folkpartiet (Liberalerna).

Denna förskjutning har skett gradvis och jag tror mycket beror på att begreppet skuld förskjutits från en allmän uppfattning om att allt är samhällets fel på 70-talet till dagens nyliberalisms mantra; "du är din egen lyckas smed", där all skuld ligger på individen.

Jag är uppväxt på 60 och 70-talet. Jag kommer från en trasig familj och det var ofta vi var vräkningshotade och sociala gick in och betalade hyran. Det fanns en skam i detta men socialassistenterna var kommunister och det gick att gömma sig bakom deras förståelse för familjens situation då de tyckte vi var offer för ett samhälle som var dysfunktionellt. 

Familjen splittrades till slut och jag levde ensam kvar i lägenheten från det jag var 14 år. Sociala betalade hyran samt mitt uppehälle. Jag var bra i skolan så det sociala tyckte det var bättre så än att rycka upp mig och sätta mig på något fosterhem. Jag kommer inte ihåg att jag kände någon skam eller skuld när jag gick till sociala och tiggde pengar av socialassistenterna  - den enda obehagliga känslan jag hade var rädsla för att de skulle se igenom mitt skådespeleri av att vara så jävla vuxen. Idag kan jag känna en stor tacksamhet mot det samhälle som då stöttade mig - ett samhälle som inte längre finns.

Idag har det skett en förskjutning av skulden. På ett sätt liknar denna förskjutning reformationen. Under katolicismen kunde en person bli av med sin skuld genom att avge några Ave Marior till prästen. I.o.m införandet av protestantismen förlades skulden till individen där ens gärningar prövas av gud den dag man dör. I boken "Lost science of Money" förklarar Stephen Zarlenga att protestantism var en förutsättning för att forma dagens ekonomiska system genom att bl.a ocker och avtal blev mer accepterade. Idag inbillas vi tro att alla avtal är till för att hållas oavsett hur omoraliska de är. På medeltiden ansågs inte avtal vara förbindande om de var omoraliska - i t.ex Shakespeares "Köpmannen i Venedig" ifrågasätts moralen kring att Shylock kan kräva ett skålpund kött från Antonios kropp som betalning för en obetald skuld.
 
1985 skedde kreditavregleringen och bankerna kunde sätta allt och alla i maximal skuld genom att hitta på skulder/krediter från luften. Kreditavregleringen var ett frisläppande av Shylock och det var viktigt att känslan skuld försköts till individnivå för att bankerna skulle lyckas med sitt ocker. Thatchers "'Det finns inget samhälle, det finns bara individer." var en förutsättning för denna "reformation" kallad Novemberrevolutionen i Sverige.

Bankernas kreditpåhittande blåste upp priserna på bostäder och bankerna fick alltfler skuldslavar genom att även allmännyttan gjordes om till bostadsrätter. Överskuldsatta människor är rädda då de är en lönebetalning från att bli utslängda på gatan.  Även detta var en del av den nyliberala strategin för att försvaga facket - rädda skuldsatta människor är mindre benägna att strejka. Federal Reserves chef Greenspan kallade strategin för "traumatize workers syndrome" .

Vänsterpartiet har backat in i den nyliberala fällan och framför knappt någon systemkritik längre. Skriken som ekade på 70-talet om kapitalismens avarter och krav på samhällsförändring har tystnat. Socialdemokraterna är än värre där svängdörrarna till den parasitverksamhet som bankerna står för är vidöppna - Göran Persson, Östros, Sundström osv osv har efter politisk karriär själva blivit en del av finanssystemets parasitism. Högavlönade riksdagsledamöter ser sin tid i Riksdagen som en mellanlandning till att få en hög post i finanssystemet - de företräder framför allt sina egenintressen och känner ingen skuld mot samhället då de svalt Thatchers ord om att samhället inte existerar - bara individer och egennytta. I takt med att tron på individens obegränsade rätt att roffa åt sig har ökat har även korruptionen ökat - all moral är utkastad.

Jag upplever det som att vänstern har en stor skuld till den atomisering av samhället som nyliberalismen skapat. I tystnad har vänstern accepterat nedmonteringen av det gemensamma och nyliberalernas förakt för samhället. Vänstern måste vakna.

Tillägg:

Ett annat intressant perspektiv på skuldförskjutning är att nyliberalism fått hela vänstern att ta på sig skuld för de misslyckanden som kommunismen stått för. Och givetvis skedde mycket ont under kommunismen men ensidigheten i skuldbeläggande och historierevisionism är närmast total.

I "Kommunismens svarta bok" påstås t.ex att kommunismen haft ihjäl 100 miljoner människor. Dessa siffror är till stor del rena påhitt. T.ex påstås det i boken att miljontals ryssar som nazisterna hade ihjäl blev dödade av Stalin. Det kryllar av ren idiotstatistik i boken.

US govt and media whitewash Nazi Holocaust citing debunked ‘Black Book of Communism’

Men trots det finns den boken cementerad i folks medvetande som obestridbara fakta. Det har lett till att Vänsterpartiet tagit på sig skuld och suddat ut Marx och klasskampen.

Samtidigt har historien om den kapitalistiska imperialismen totalt suddats ut. T.ex känner ingen kapitalistkramare skuld över de 165 miljoner indier som britterna dödade på bara 40 år.

  British empire killed 165 million Indians in 40 years: How colonialism inspired fascism

USA har säkert dödat lika många, eller fler, under sin imperialistiska kapitalistiska bärsärkagång utan att någon kapitalistkramare krävs känna skuld.

Visst ska den form av socialism som fanns i Sovjet etc rannsakas och det finns mycket att lära därav. Men att, såsom Vänsterpartiet, hela tiden backa pga skuldkänslor är inte rätt, i synnerhet om det sker samtidigt som partiet blundar för kapitalismens brott och på så sätt stryker den hjärntvätt folk utsätts för medhårs.

--------------

Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 ----------------------- 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion