Riksrevisionen suddar ut Riksbankens brottsliga handlingar

Riksrevisionen kritiserar Riksbanken för värdepappersköpen under pandemin men skyddar samtidigt Riksbanken genom att påstå att konsekvenserna "var en oväntad utveckling". Det fanns inget oväntat i det som skedde, det blev som det var planerat.
 
I princip var Riksbankens värdepappers köp en bail out (enligt "kick the can down the road"-principen). Hade inte Riksbanken köpt upp bostadsobligationerna hade de bara kunnat bli sålda om räntan på dem varit hög - om ens då. Skulle räntorna stiga skulle bostadsbubblan ploppa och då skulle bankerna hamna i pottan.


Genom att Riksbanken satte sin inlåningsränta bara 0,25% lägre än styrräntan kunde bankerna stoppa in de pengar de fått att Riksbanken för köpen av värdepappren och mjölka Riksbanken genom inlåningsräntan. Riksbanken skulle ha satt inlåningsräntan till noll men Riksbanken ville bli utsugen av bankerna för att förstärka bankernas likviditet. Bankerna mjölkar fortfarande Riksbanken fastän Riksbanken kunnat sänka inlåningsräntan till noll när som helst. Riksrevisionen är helt tyst om denna pågående utsugning av Riksbanken.

Så när Riksrevisionen säger att "Det var en oväntad utveckling" så är det skitsnack! Det var helt planerat av Riksbanken att göda parasiterna; vad som händer med den riktiga ekonomin skiter Riksbanken fullständigt i!


Såg ingenstans i Riksrevisionens rapport om att Riksbanken syfte med uppköpen av värdepapperen var att öka bankernas likviditet - det var Riksbanken uttryckliga mål som den upprepade gång på gång. Bankernas ökade likviditet skulle leda till ökad kreditpåhittning från bankernas sida - vilket ledde till att bankerna kunde pumpa upp bostadspriserna än mer och burkan sparkas ytterligare en bit in i framtiden. Riksrevisionen sopar mao syftet under mattan och låtsas att utgången var "oväntad" dvs ljuger rakt av. Utgången blev precis som Riksbanken tänkt sig och bankerna sitter nu på berg av pengar som vi skattebetalare i slutändan gett dem genom att Riksbanken måste återkapitaliseras då den nya Riksbankslagen kräver att staten måste fylla ut Riksbankens medvetet grävda hål på 80 miljarder.

Iom att Riksbanken bidragit till att bankerna kunnat blåsa upp bostadsbubblan än mer så blir ploppen än större när den kommer - det går inte att sparka burken framför sig hur länge som helst och inte låtsas som om att överskuldsättningen skapad av bankerna är ett problem. Riksbankens självständighet bör tas ifrån dem då den helt klart idag tjänar ett egenintresse i form av banksystemet och inte den reella ekonomin. Bankerna bör förstaligas och ska de någonsin privatiseras igen ska banker endast få vara små lokala icke-vinstdrivna skötta av lokalbefolkningen. Samtidigt bör skuldavskrivningar ske. Någon gång måste bankernas parasitism stoppas.

--------------

Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 ----------------------- 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion