Banksystemet tjänar på att döda miljön, småföretag och hållbara lokala självförsörjande samhällen


 

Olika betalmedel har olika lång räckvidd. Använder du kontanter har de en kort räckvidd. Det blir svårt att betala någon med kontanter om personen i fråga lever flera mil bort. Kontanter fungerar därför bara på korta avstånd i närmiljön. För att betala någon som befinner sig långt bort måste du använda bankernas kontosystem.

Det finns därför ett incitament för banksystemet att se till att avstånden mellan produktion och konsumtion hålls på så långt avstånd från varandra som möjligt och helst går genom så många mellanled som möjligt. Att få in så många människor som möjligt i städerna så att de inte kan försörja sig ligger därför i bankernas intresse. Att döda landsbygden och små samhällen med hög självförsörjningsgrad främjar användningen av bankernas krediter framför användningen av kontanter. I ett lokalt samhälle med hög självförsörjningsgrad skulle invånarna i högre grad använda kontanter när de betalar varandra och bankerna skulle inte kunna suga ut mervärdet från det lokala samhället i samma omfattning.

Säg att en politik genomförs som gynnar lokal ekonomi med hög självförsörjningsgrad. Folks skulle då i högre grad plocka ut sina kontanter från bankerna och använda dessa i lokalsamhället istället för bankernas krediter/skulder. Om många plockade ut sina pengar från bankerna så skulle det innebära en bankrusning mot bankerna och bankerna skulle rasa då ett kundkonto är bankens skuld på pengar till kontokunden. Ett till skäl varför bankerna inte vill bidra till ett hållbart samhälle.

Det ligger även i bankernas intressen att se till att varor förstörs så snabbt som möjligt så att de kan ersättas med nya varor som helst tillverkas så lång borta som möjligt i ett annat land. Ju snabbare varor förstörs och ersätts desto oftare måste bankernas krediter användas för att köpa nya och bankerna kan, såsom de binnikemaskar de är, suga ut företag och samhällen genom att ligga som en mellanhand i betalningsströmmarna.

I naturen återförs biomassa lokalt till jorden och kan återanvändas för att skapa nytt liv. Att ha ett motsvarande ekonomiskt system är inget som banksystemet skulle tjäna på. Tvärtom; om saker har lång livstid, kan repareras och/eller återbrukas i ett lokalt hållbart samhälle så kan inte bankerna eller storföretag i samma grad suga ut ett sådant samhälle.

Mao storföretag delar samma intresse som bankerna i att försöka döda hållbara lokala samhällen. Storföretag vill ha stora industrier koncentrerade på ett ställe och ser därför till att döda småföretag som konkurrerar. Storföretagen och banker ägs dessutom av samma 0,1%  av befolkningen.

Visst, man kan hävda att det finns stordriftsfördelar som motiverar existensen av storföretag. Men om de blir för stora och dessutom ägs av samma lilla klick som äger det finansiella systemet så kommer de verka för att förstöra lokala företag och lokal ekonomi. Storföretagen och bankerna måste därför demokratiskt tuktas om vi vill ha ett hållbart samhälle. Den motsatta är dock det som gäller idag - storföretag och storfinansen har tuktat demokratin och politikerna är marionetter.

Storföretag och finanssystemet delar också intresse i att se till inte medborgarlöner eller kortare arbetstid införs. För om folk får en medborgarlön kanske de flyr från städerna och etablerar lokala mer hållbara samhällen med hög självförsörjningsgrad där folk samarbetar och hjälper varandra. Samma gäller kortare arbetstid. Om Keynes 15 timmars arbetstid i veckan genomförs skulle folk få tid att hjälpa varandra, laga saker, skapa småföretag, odla och bli mer självständiga - något storföretag och storfinansen givetvis inte kan acceptera. För, som sagt, storföretag och storfinans tjänar på att hålla oss fragmenterade, små och hjälplösa.

--------------

Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 ----------------------- 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion