Bankernas räntehöjningar är en skatt som överför egendom till de redan rika parasiterna


 

När avgifter tas på allmän egendom så kan denna avgift definieras som en skatt. T.ex kan trängselavgifterna för bilar vid tullarna in till Stockholm ses som en skatt. Vägarna ägs av alla och är till för att se till att underlätta transporter som gynnar hela samhället. Skatt tas ut på nyttjandet av vägnätet för att finansiera dess underhåll samt till att finansiera välfärd etc. Visst, man kan ha olika uppfattningar om hur förståndigt denna vägskatt används men avsikten är att den ska finansiera infrastruktur, vård och omsorg, skola osv - dvs gynna alla i samhället 

Det samma borde gälla vägnätet för betalningar men så är inte fallet. Vägnätet för betalningar borde vara en allmännyttighet som underlättar för transaktioner men istället är detta vägnät privatiserat och de avgifter bankerna tar för att samhället ska nyttja betalningsvägnätet kan ses som en privat skatt som forslar pengar och egendom uppåt till de som redan är rika.

Om du kör en bil och betalar en tullavgift så äger du personligen inte vägnätet men du äger bilen du sitter i. När du använder bankernas vägnät för betalningar äger du varken betalningsmedlet eller vägnätet.

När en bank tar en avgift/skatt i form av ränta (samt andra avgifter) får aktieägarna utdelningar och på så sätt en inkomst i sömnen, dvs de parasiterar på ett vägnät som borde vara allmänt ägt. Då koncentrationen av egendom i Sverige är enormt koncentrerad där de på toppen äger mycket mycket mer än de på botten så innebär det att bankernas ränta och andra avgifter ansamlar rikedom till de redan rika som, som sagt, inte gjort någonting alls för att få dessa pengar.

Låt oss studera hur detta "pumpa all egendom till de redan rika parasiterna"-system fungerar när räntan för "bostadslån" höjs (bankerna lånar inget ut så att kalla det "lån" är ett språkmissbruk av första graden). Låt oss dela in befolkningen i tre grupper:

1) Hyresgäster som inte äger sitt boende

2) Bostadsägare som sitter i påhittad skuld till banker (egentligen är det mer rätt att säga att de hyr sitt boende av banken)

3) De rika som inte har någon skuld till banken (varav de flesta blivit rika genom att just parasitera på hur det finansiella systemet fungerar)

Hur drabbas då dessa tre grupper av en höjning av boräntorna om vi går igenom dem en och en?

1) Hyresvärdar som sitter i skuld till banker måste höja hyrorna så att de kan betala bankerna. De hyresvärdar som inte sitter i skuld kommer även de höja hyrorna och får på så sätt ökade inkomster i sömnen. Hyresgästerna är mao de i slutändan som kommer drabbas av ökade levnadskostnader. Dvs räntehöjningarna kommer ta från de fattiga och ge till de redan rika.

2) Bostadsägare som sitter i påhittad skuld till bankerna kommer också få ökade levnadskostnader samtidigt som de som äger aktier i bankerna kommer få än mer inkomster i sömnen (bankdirektörerna får även de del av den växande parasitkakan). Dvs räntehöjningarna kommer ta från de som trott sig tillhöra den sk medelklassen och ge till de redan rika.

3) De redan rika behöver inte betala någon skatt alls till bankerna i form av höjd ränta - tvärtom kommer de bli än rikare då de kan kamma hem än mer genom bankernas aktieutdelningar och höjda räntor på sparkonton.

Så för att sammanfatta:

Den skatt kommuner och stat tar återforslas till det allmänna genom att finansiera vård och omsorg, infrastruktur etc. Bankernas skatt för att vi ska få använda deras vägnät för betalningar forslar än mer rikedom till de parasiter som redan äger nästintill allt.

Och det blir värre. För vad händer när de som tror sig äga sin bostad inte längre klarar av att betala de ökade räntekostnaderna? De kommer bli tvungna att sälja bostaden. Vilka är det då som har råd att köpa bostäderna? Jo, de som redan äger nästintill allt kan köpa egendomen för småpengar.

Bankernas vägnät för betalningar är mao en stor "trickle up"-maskin som pumpar upp mer och mer egendom till de som redan äger. Egendom koncentreras på så sätt alltmer till de parasiter som oftast anskaffat sig sin rikedom just genom att utnyttja hur bank och penningsystemet är uppbyggt.

Penningsystemet och betalningsvägnätet måste nationaliseras så att vi kan få stopp på denna parasitism. Skuldavskrivningar måste ske samt en parasitskatt införas så att parasitrovet kan tas från de rika och finansiera den välfärd, infrastruktur som dagens girighetssystem förstört.

--------------

Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 ----------------------- 


.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion