Så länge bankerna har överlikviditet tjänar bankerna på höjd styrränta

 



Säg att du är helt pank. I desperation går du till din rika korkade polare och frågar om du kan få låna 10 miljoner kr av honom mot att du lämnar 20 rullar dasspapper i pant. Din polare tycker synd om dig så han lånar dig 10  miljoner kr och håller dasspappret som pant. Du lovar att du ska betala tillbaka pengarna efter 10 år varvid du även får tillbaka dina dasspapper. Under de 10 åren har du nu så att du klarar dig och blir över. Du är mao överlikvid i 10 år och du har under denna tid inget behov av att låna.

Vad har detta med banker och Riksbanken att göra? Jo, för ovan är precis vad Riksbanken har gjort. Under pandemin köpte Riksbanken en massa dasspapper av bankerna i form av bostadsobligationer (sk säkerställda obligationer) samt andra värdepapper. Bankerna blev då överlikvida vilket i sin tur gjorde att de inte behövde låna av varken varandra (till stiborränta) eller av Riksbanken (till styrränta). Riksbankens sitter fortfarande med en massa dasspapper, framför allt i form av bostadsobligationer och bankerna kommer vara överlikvida fram till dess de måste köpa tillbaka dasspappern från Riksbanken. Fram tills dess behöver inte bankerna låna av Riksbanken till styrränta.

MAO SÅ LÄNGE SOM RIKSBANKEN SER TILL ATT BANKERNA ÄR ÖVERLIKVIDA SÅ HAR STYRRÄNTAN NÄSTINTILL INGEN PÅVERKAN PÅ VAD BANKERNA TAR I RÄNTA DÅ DE INTE BEHÖVER LÅNA AV RIKSBANKEN TILL STYRRÄNTA!

Vi går tillbaka till ditt lån. Säg att din rike polare är riktigt riktigt korkad och erbjuder dig att varje kväll "låna tillbaka" 9 miljonerna mot att han ger dig ränta på 3,65%. över natten. Så varje kväll lämnar du över 9 miljoner till din polare som håller dem under natten mot att du får 9000000x0,0365= 328500 kronor i ränta. Så under de 10 år får DU 10x328500=3285000 kronor i ränta av din polare. Efter de 10 åren kommer mao din polare vara betydligt fattigare och du betydligt rikare

Som sagt måste din polare vara riktigt riktigt korkad för att gå med på ett sådant upplägg. Men ovan är precis vad Riksbanken gjort.. Riksbanken är nu pank och gick back 2022 med 80 miljarder kronor pga av ovan totalt idiotiska upplägg. Enligt den nya Riksbankslagen ska staten fylla på Riksbankens kassa. Räkna med enorma neddragningar i välfärden för att täcka detta hål i Riksbankens balansräkning.

För sanning är att bankerna tjänar på att Riksbanken höjer styrräntan och blir än mer överlikvidida så länge som Riksbanken håller bankernas dasspapper till bostadsobligationer. Bankerna kan varje kväll överlämna sin överlikviditet till Riksbanken och få styrränta minus 0,1% (dvs 3,65%) i ränta av Riksbanken över natten.  Dvs så länge bankerna tjänar på höjd styrränta genom sin överlikviditet kan de inte använda styrräntan som argument för att höja boräntor och andra räntor. Riksbanken köpte bostadsobligationerna under pandemin just för att hålla nere bostadsräntorna. Så här skrev Riksbanken:

"När Riksbanken köper värdepapper, till exempel obligationer, så omvandlas dessa till rena pengar, det vill säga likviditet i form av ”nya” pengar på bankernas konton hos Riksbanken. Det innebär alltså att det blir ett stort överskott av pengar i det svenska banksystemet. Dessa nya pengar kan bankerna använda i transaktioner med varandra
---------
Det leder till en press uppåt på priset på värdepapperen och till att avkastningen eller räntan på dem därmed pressas ned"

 Så Riksbankens höjning av styrräntan är ett sätt att hålla zombiebankerna vid liv genom att låta bankerna mumsa på den numer halvdöda välfärden som stat och kommuner tillhandahåller. För att styrräntan ska påverka vad bankerna tar i boränta måste Riksbanken sälja av sitt innehav av bankernas dasspapper i form av bostadsobligationer. Då ingen skulle vilja köpa skiten skulle priset på bostadsobligationerna sjunka och köparna kräva högre ränta då de insett att risken att hela den svenska "bomarknaden" är ett enda stort pyramidspel som bankerna blåst upp. Och först när bankernas överlikviditet är borttagen måste bankerna låna av Riksbanken till styrränta.

Det Riksbanken och bankerna sysslar med är mao ett enda stort bedrägeri men politiker och beslutsfattare låtsas som om zombiebankerna har kläder då de är livrädda för att bostadsbubblan ska ploppa om de öppnar käften.

Banker, politiker, Riksbanksledamöter bör ställas till ansvar för den kommande ekonomiska kollapsen kommer. Skuldavskrivningar samt uppbyggandet av ett ickeparasitärt bank och penningsystem kan inte byggas av de parasiter som tjänat de nuvarande systemet.

--------------

Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 ----------------------- 

 

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion