Låt bönderna ta över Riksbanken



 
Riksbanken  skiter fullständigt i realekonomin. Riksbankens uppgift är att hålla  liv i zombiebankernas fiktionsekonomi genom att mata dem med  lik-vid-liv-stöd samt se till att dessa parasitbanker kan mjölka sina  skuldslavar än mer genom höjd ränta..

De danska bönderna satt i en liknande skuldslavs-relation till bankerna efter första världskriget och skapade därför JAK-banken. JAK-banken började skapa sina egna pengar som hade jorden som underliggande värde. Böndernas valuta utmanade den danska centralbanken så till den grad att JAK till slut förbjöds tillverka den.

Kanske hade det varit bättre om bönderna tagit över den danska centralbanken samt penningsystemet.?  

Idag har vi en sk fiatbas där Riksbanken skapar centralbankspengar från luften (utgör cirka 2% av den totala penningmängden i form av kontanter). Bankerna hittar sedan på sina egna skulder på dessa kontanter som de lögnaktigt påstår sig "låna ut" till kundkonton (ungefär 98% av den totala penningmängden består av bankernas skulder på kontanter till kontoinnehavarna). Under en guldmyntfot skulle bankerna hitta på sina egna skulder på guld som de skulle "låna ut" till kundkonton.

Men man kan varken äta de sedlar som Riksbankens skapar Idag eller guld (eller de skulder på guld som bankerna skulle hitta på och "låna ut" under en guldmyntfot).
Enligt Maslows behovstrappa utgör det fysiska grunden för  människans behov. Dvs grunden är jorden som bönderna brukar som ger oss mat- inte guld eller centralbankens fiat (än mindre bankernas påhittade skulder på guld eller fiat).

Brukandet av jorden var även den första grunden för pengar. Templen och kungarna tryckte mynt där det stod hur mycket säd som innehavaren av myntet kunde kräva av kungen eller templet (Stephen Zarlenga beskriver detta ingående i boken "The Lost Science of Money"). Kanske måste vi återgå till att koppla det underliggande värdet till vad jorden kan producera istället för att låta bankerna hitta på obegränsat med skulder från luften och på så sätt göra allt och alla till skuldslavar (om inte annat så  genom skatten då bankerna även sätter staten och kommunerna i påhittad skuld).

Om hur JAK  skapades i Danmark (fanns på svenska JAK:s hemsida men verkar borttaget nu):

"

Med dessa visioner startade JAK-banken sin verksamhet och man inrättade flera jordbrukskollektiv. Dessa s.k. ”andelssällskap” försökte frigöra sig från pengar och ränteberoende. För att lyckas med det skulle omsättningsmedlen förvaltas av sällskapet och användas endast för verksamhetens bästa. Pengar i privat ägo som användes i produktionen förbjöds. Det som producerades skulle avsättas blandmedlemmarna i andelssällskapet. Nya medlemmar fick naturligtvis ansluta sig till sällskapet. Kristiansen insåg dock att sällskapet behövde pengar för att klara av utbytet mellan Medlemmarna. Men istället för att använda de vanliga danska pengarna (som man inte hade någon större tilltro till), började man trycka egna s.k. ”andelspengar”. Som hade sin underliggande säkerhet i den jord som var och än i sällskapet ägde och brukade. Praktiskt fungerade detta system genom att mejerierna som ingick i andelssällskapet fungerade som banker. Istället för att betala bonden med vanliga pengar, erhöll bonden andelspengar för motsvarande belopp. Dessa kunde när som helst växlas in i danska kronor. Mejeriernas roll som banker togs senare över av en ”andelskassa” som var mer lämpad för den verksamheten. (Mustajärvi, 1993). Intresset med andelspengarna ökade bland de danska bönderna. Vilket gjorde de danska storbankerna oroade. De danska storbankerna krävde att regering och riksdag skulle sätta stopp för andelssällskapet Och så hände också 1933 då man förbjöd bruket av andelspengar. Detta hindrade dock inte JAK: s fortsatta arbete för en räntefri ekonomi. Men kan sammanfatta JAK: s fortsatta historia med att JAK ständigt stött på statligt motstånd i sina försök att uppnå ett räntefritt samhälle.

--------------

Från Zarlengas bok "The Lost Science of Money". Guld berättade bara hur många sädeskorn innehavaren av myntet kunde kräva. Det "inneboende värdet" fanns mao i jorden - inte i guldet i sig:

“The gold unit represented originally simply the conventional value of the cow as the immemorial unit of barter,” wrote Ridgeway,who conjectured that 130-135 grains was selected partly because it fits conveniently into the palm of the hand."


Kanske är lösningen att vi återgår till att lägga värdet i jorden som brukas istället för i de finansiella fiktioner som bankerna hittar på idag?

--------------

Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 ----------------------- 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion