Riksbanken vill ha kvar bankerna som parasiterande binnikemaskar vid införandet av en e-krona

 


Skrev på Riksbankens fb-sida angående deras utredning om e-krona

"Om jag betalar Nisse med en 500-lapp direkt i handen så finns där inga andra "deltagare" än Nisse och mig. Det skulle vara totalt vansinne om man skulle trycka in en "deltagare" mellan mig och Nisse i form av en bank varvid jag måste gå till banken och lämna in 500-lappen för att Nisse sedan skulle gå till samma bank för att hämta ut samma 500-lapp mot att banken tar en avgift för sin "tjänst".

Fördelen med kontanter är att det INTE behövs någon "deltagare" i form av en bank som ligger som en totalt onödig binnikemask och tar avgifter om jag betalar Nisse. Nisse får 500-lappen direkt i handen.

Visst, det skulle vara "innovativt" om jag tvingades gå till banken och lämna in 500-lappen så att Nisse kan hämta ut den. Men det är ett totalt onödigt mellanled som inte behövs.

Samma med hur en e-krona ska fungera. Jag ska kunna betala Nisse direkt från konto till konto utan att bankerna ska ligga mellan och ta en massa avgifter. Riksbankens utredning ska inte grunda sig på hur det ska gå att trycka in maximalt med parasiterande mellanhänder i form av "deltagare". Riksbankens ska tvärtom se till att systemet med e-kronor kastar ut alla binnikemaskar som ligger i betalströmmarna - Riksbanken ska se till att ett system med e-kronor efterliknar systemet med fysiska kontanter så mycket som möjligt.

Utredningen skapar konstlad komplexitet istället för att skära bort onödiga delar i betalningskedjorna. Riksbanken ska inte hjälpa bankerna/deltagarna att göra en än större Rube Goldberg-maskin så att de kan suga ut än mer. Men tyvärr verkar Riksbanken se det som sin uppgift att skydda all onödig redundans istället för att kapa den. Helt i enlighet med hur ekonomiprofessor John Kenneth Galbraith beskrev:

"The study of money, above all other fields in economics, is one in which complexity is used to disguise truth or to evade truth, not to reveal it. "

Vill Riksbanken ha kvar någon trovärdighet måste den sluta hjälpa bankerna att bygga in helt onödiga funktioner i betalsystemet och dölja parasitismen med svammel."

---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 ----------------------- 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion