Att det finansiella systemet faller beror inte på att det funnits för mycket "gratispengar"

 

Det påstås om och om igen att skälet till att det finansiella systemet håller på att rasa beror på att det funnits för mycket "gratispengar" - vilket är en total ut och invändning av verkligheten. Tvärtom beror fallet på att det aldrig funnits tillräckligt med riktiga pengar - "vårt" sk penningsystem består till 98% av krediter, dvs skulder, som det finansiella systemet hittat på från luften. En skuld kan aldrig vara "gratispengar" - i synnerhet om skulden är påhittad.

Säg att Nisse säljer sitt hus. I budgivningen vinner den som sätter sig i störst påhittad skuld till en bank. Säg att Per "vann" budgivningen och "köpte" huset för 4 miljoner kronor. Banken hittar då på sin egen skuld (dvs en kredit) som den skriver upp på Pers konto hos banken. Per å sin sida skriver på att han "lånat" bankens skuld. Två skulder på pengar som aldrig existerat har nu skapats:

1) Bankens skuld till Per som banken "lånat" av Per (banken låtsas som om Per gjort en insättning på 4 miljon kronor - vilket ju är en stor lögn)

2) Pers "skuld" till banken i form av det "låneavtal" som Per skrev på där det påstås att Per "lånat" det som nu står på Pers konto (men som sagt,  kontot kan bara beskriva vad banken lånat av Per om Per gjort en insättning - vilket ju Per aldrig gjorde)

Inga pengar användes ovan - Per köpte sitt hus på krita av banken som hittade på skulderna (krediterna) från luften. Att kalla Pers påhittade skuld till banken för "gratispengar" blir absurt! Per kommer sitta i livslångt skuldslaveri till banken - det finns inget "gratis" i det!

Problemet med att inte förstå skillnaden mellan pengar och krediter är det som gör att bankernas kan fortsätta med sina bedrägerier. Genom att bankerna erbjuder nypåhittade krediter/skulder vid budgivningarna vid t.ex bostadsköp kan de trissa upp priserna till max och suga ut sina skuldslavar.

Ovan är bankernas affärsmodell - det finns inget "gratis" i den "affärsmodellen" den går helt ut på att sätta allt i maximalt påhittad skuld. Bankernas "affärsmodell" bygger på att föda så många skulder/krediter som möjligt.

I ett sunt penningsystem ska pengar tvärtom döda så maximalt många skulder som möjligt - dvs motsatsen till det eviga skuldpåhittande som bankerna sysslar med. För att ta exemplet med Pers husköp ovan:
Säg att Per hade 4 miljoner i kontanter som han gav direkt i handen till Nisse. Per skulle då vara skuldfri och ingen bank skulle hittat på några skulder/krediter från luften. Det är så pengar ska fungera - de ska döda maximalt med skulder.

För att ta ett till konkret exempel på hur riktiga pengar ska fungera. Säg att alla pengar är kontanter (antingen i form av sedlar eller i form av digitala e-kronor på Riksbanken) och Nisse betalar av sin skuld på 500 kronor till Ulla. Mängden skulder i samhället har då minskat med 500 kronor men penningmängden har inte minskat då 500-lappen fortfarande finns kvar. Ulla kan då betala av sin skuld på 500-kronor till Per varvid mängden skulder i samhället igen minskar med 500-kronor men penningmängden förblir den samma då 500-hundralapen fortfarande existerar. I teorin kan 500-lappen cirkulera i samhället och döda alla skulder utan att den för den skull själv förintas. Riktiga pengar ska fungera på det sättet - de ska fungera som katalysatorer fungerar på en bil - pengar ska rensa bort skulder utan att själv förtäras. Riktiga pengar ska vara permanenta.

Bankernas krediter är därför inga riktiga pengar då de istället bara föder mer och mer skulder. Istället för att vara permanenta skulddödare måste krediter/skulder skapas i takt med att påhitten dör. För att förstå detta:

Säg att du går in på en bank och vill "låna" 1 miljon av banken. Banken hittar då på två skulder på pengar som aldrig existerat på samma sätt som beskrivs ovan.

1) På ditt konto skriver banken upp att den är skyldig dig 1 miljon kronor som banken låtsas att du satt in på banken

2) Du skriver på en "lånehandling" där det står att du är skyldig banken den miljon kronor som banken aldrig lånade ut till ditt konto

Ovan ökade "penningmängden" i samhället med 1 miljon då ditt konto räknas in i penningmängden (vilket den ju inte borde göra).
Säg nu att precis när du ska ut ur banken ångrar dig och går tillbaka och säger att du vill betala tillbaka den miljon kronor som banken aldrig lånade ut till dig. Banken river då den sk "lånehandlingen" samtidigt som banken raderar bankens skuld på ditt konto (dvs ditt saldo minskar med 1 miljon kronor). "Penningmängden" i samhället har då minskat med 1 miljon.

Att allt nu rasar beror på att bankerna hittat på så mycket krediter/skulder och använt dessa till att pumpa upp tillgångsvärdena (framför allt på bostäder men även i t.ex börsen) att de tappat all kontakt med verkligheten och på så sätt skapat påhittade skulder som aldrig kommer kunna betalas av - detta i synnerhet som skulddödarna, dvs kontanterna, försvinner alltmer och ersätts med än mer skulder/krediter som bankerna hittar på. Det är allt detta hittepå från bankernas sida som håller på att rasera hela det finansiella systemet.

Bankernas skulder/krediter skulle aldrig ha fått statusen av att vara pengar då de är motsatsen till pengar - man köper på krita när man inga pengar har. Staten ska skapa permanenta pengar (både sedlar och mynt samt digitala e-kronor) som dödar skulder. Riksbanken idag har som uppgift att göra motsatsen - se till så att bankerna kan fortsätta sätta allt i än mer påhittad skuld (Riksbanken kallar det för att bankerna "kreditförsörjer" samhället - smaka på det! Riksbanken påstår att bankerna försörjer samhället genom att sätta samhället i än mer påhittad skuld - motsatsen är ju den sanna - bankerna svälter ihjäl den riktiga ekonomin med alla sina påhittade skulder/krediter).

Det här har inget med "höger" eller "vänster" att göra - oavsett politisk färg bör man vara mot parasitism. Irving Fisher var samtida med Keynes och ungefär lika känd. Fisher var laissez-faire i allt utan när det gällde penningsystemet. Han skrev:

"If all bank loans were paid, no one would have a bank deposit, and there would not be a dollar of currency or coin in circulation.

This is a staggering thought. We are completely dependent on the commercial banks. Someone has to borrow every dollar we have in circulation, cash or credit. If the banks create ample synthetic money, we are prosperous; if not, we starve. We are absolutely without a permanent monetary system.

When one gets a complete grasp upon this picture, the tragic absurdity of our helpless position is almost incredible–but there it is."

- Irving Fisher’s “100% Money” 1935

Keynes ville å sin sida avliva finansparasitismen.

 ---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 ----------------------- 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion