Är JAK-banken på väg att gå samma öde som Silicon valley bank? Frågar JAK

Frågar JAK på deras FB-sida:

"
Är JAK-banken på fallrepet av samma anledning som den kraschade Silicon valley bank (Svb) ? Troligen håller JAK-banken i en massa statsobligationer som tappat värde. I kommentarerna på deras Facebook-sida står det att bland annat att JAK inte betalar tillbaka låneinsatserna - är JAK utsatt för en bankrusning?

En annan pryl som liknar Svb är att Svb inte hade några riskanalytiker under 8 månader innan den brakade. På JAK:s Fb-sida söker de en riskanalytiker - har inte JAK heller haft en?

Tydligen har JAK även enligt kommentarerna här stängt av möjligheten att gör egna inlägg på sin Fb-sida. Är det för att tysta kritik och insyn?

Hur står det till med JAK-bankens balansräkning egentligen? Man kan ju bli lite betänksam när JAK svarar på varför de höjde räntorna med nästan 100% i julas.:

"Den positiva ökningen på utlåningen önskar vi kunde fortsätta eftersom det är den nuvarande utlåningsvolymen som behöver täcka bankens kostnader men den inlåning som finns idag räcker inte till att låna ut mer pengar. Med en större inlåning kan vi låna ut mer pengar och öka utlåningsvolymen."

------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 ----------------------- 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion