Vi kommer få betala den kommande bankkollapsen genom skatten.

 


Det finns likheter mellan Riksbankens köp av "värdepapper" (i många fall finansiella dasspapper) och Silicon valley bank kollaps men även stora skillnader.
 
Svb hade också köpt en massa statspapper och obligationer som låg som tillgångar på bankens balansräkning. När räntan stack iväg förlorade dessa i värde. När folk och finansiella institutioner började ana att banken var i gungning tog de ut sina pengar från banken. För att Svb skulle få ihop pengar var de tvungna att sälja av värdepapperen till ett lägre pris och bankens balansräkning havererade.
 
Staten tog då över Svb samtidigt som alla kontoinnehav garanterades. Enligt FED:s chef kommer inte aktieägarna skyddas och skattebetalarna inte drabbas. 

Riksbanken har i princip gjort tvärtom. Under pandemin köpte Riksbanken upp en 400 miljarder bostadsobligationer (kallas för "säkerställda obligationer") för att bankerna skulle få likviditet. Bostadsobligationerna ligger som en tillgång på Riksbanken balansräkning. Om Riksbanken inte köpt upp dessa skulle bostadsbubblan ploppat. Iom att bankerna på så sätt fick en massa likviditet av Riksbanken så kunde bankerna pumpa upp bostadsbubblan än mer (på Gotland steg t.ex villapriserna med 43% på två år enligt Länsförsäkringar Fastighetsförmedling).

När nu inflationen stiger ploppar bostadsbubblan och värdet på Riksbankens innehav av bostadsobligationer minskar. Riksbanken sitter mao i samma potta som Svb och Riksbanken fick en brakförlust på 81 miljarder. Om Riksbanken var en vanlig bank, såsom Svb skulle Riksbanken också utsättas för en bank run och behöva sälja av sina bostadsobligationer för att få ihop pengar för att betala sina kontokunder. Men Riksbanken är ingen vanlig bank - de enda kunder som Riksbanken har är banker och finansiella institutioner.- vi vanliga dödliga kan inte hålla konton på Riksbanken. Riksbanken kan dessutom hitta på hur mycket pengar den vill från luften och ge till, just det, bankerna och inga andra då bara bankerna har konton på Riksbanken. Till skillnad från andra banker kan Riksbanken mao skita i hur dess balansräkning ser ut - den skulle i princip kunna lägga alla dasspapper som bankerna hittat på som tillgångar på sin balansräkning och sedan skita att de förlorat värde (Tyska centralbanken gjorde t.ex så efter andra världskriget - den köpte upp en massa skulder som den la på sin balansräkning och sedan "glömde bort").

Men den största skillnaden mellan Svb och Riksbankens förlust är att Riksbanken enligt den nya Riksbankslagen kan kräva att staten ska fylla igen det 81 miljarder stora hålet som bankerna ytterst har skapat (bankerna har, som jag skrivit, dessutom sugit ut Riksbanken genom styrräntan). Dvs det kommer vara vi skattebetalare som kommer hålla uppe Riksbankens balansräkning och därmed bankerna balansräkningar (bankerna är i princip zombier som bara hålls på fötterna av Riksbankens lik-vid-liv-stöd). 

Riksbanken, bankerna och medlöpande politiker har skapat en ekonomi baserad på att blåsa upp en enorm bostadsbubbla som enligt Stefan Ingves utgör "grundbulten" i svensk ekonomi. Dvs grundbulten har varit att blåsa upp ett gigantiskt pyramidspel som nu håller på att rasa - något Ingves också var fullt medveten om. I en intervju 2015 (lägger en länk i kommentarerna) sa Ingves:
"– Vi har skapat ett finansiellt system där bostadsobligationer är grundbulten, delvis beror det på att vi har en låg statsskuld jämfört med många andra länder. Men det gör att riskerna kring svensk bostadsmarknad handlar om långt mer än hushållen och deras konsumtion. Riskerna rör själva kärnan i det finansiella systemet, säger Stefan Ingves.
I Ingves scenario fortsätter priserna på bostäder att öka tills dess att utländska investerare börjar förlora förtroendet för svenska bostadsobligationer. Bankerna får då svårare att finansiera sig och hushållens boräntor stiger. När färre utländska investerare vill köpa bostadsobligationer faller också kronan i värde och inflationen stiger. Riksbanken tvingas att höja reporäntan för att hantera inflationen."
                         Ingves: Läget farligare för varje dag som går   

Ovan är ett moment 22 för Riksbanken. Höjer Riksbanken räntan kommer bankerna höja borräntorna och bostadspriserna sjunka varvid pyramidspelet rasar och inga utländska spekulerare kommer köpa svenska bostadsobligationer varvid kronan rasar och inflationen brakar iväg. Om Riksbanken inte höjer räntan kommer utländska spekulerare leta högre ränta någon annanstans och bostadsbubblan kommer ploppa i vilket fall.

72% av sk "bolån" (banken lånar ju inget ut så att kalla bedrägeriet för "lån" är ju helt fel) löper ut i år. Det betyder att bankernas bostadsobligationer löper ut och bankerna måste skapa nya som de måste försöka sälja - det kommer bli svårt.

Riksbanken har dessutom sagt att de inte kommer köpa nya bostadsobligationer i takt med att de 400 miljarder i bostadsobligationer som Riksbanken sitter på löper ut. Hitintills i år har riksbanken inte gjorts sig av med en enda bostadsobligation, frågan är om de fifflar med siffrorna eller om det är så att inte en enda bostadsobligation löpt ut.

En annan fråga är vad Riksbanken kommer göra när bankernas balansräkningar, såsom Svb:s, havererar då bostadsobligationerna blir alltmer värdelösa? Kommer Riksbanken köpa upp dem och lägga dem på sin balansräkning och åka på än större brakförluster som skattebetalarna måste betala för att räta upp Riksbankens balansräkning? Eller kommer staten göra såsom i USA med Svb, ta över de havererade bankerna, låta aktieägarna ta smällen och garantera kundkontona?

Stefan Ingves sa i en intervju i januari med den amerikanska tv-kanalen CNBC.
"– Jag har gång på gång sagt att svenska hushålls skuldnivå är alldeles för hög och att domedagen kommer att komma när räntorna går upp – och nu går räntorna upp. "
                    Ta Ingves tal om domedag på allvar

Japp, domedagen är här nu. Behovet av att demokratisera penningsystemet och Riksbanken är större än någonsin - likaså behovet av totala skuldavskrivningar - vi måste någon gång erkänna att bankerna och Riksbanken med politikernas hjälp ruinerat landet genom att de skapat en finansiell spekulationsekonomi som sugit ut och dödat den reella ekonomin.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion