Domedagen är här enligt Ingves men media och politiker låtsas som inget har hänt

 


Det är ett stort blame game om vem det är som skapar den höga inflationen i Sverige. Det är ömsom Putins fel, ömsom energiprisernas fel, ömsom mathandlarnas och böndernas fel som skor sig med överpriser osv. Men ingen i media verkar intresserade av att diskutera bankernas bidrag till den ökade inflationen och kronförsvagning utgående från det katastrofscenario som Stefan Ingves beskrev i en intervju 2015. Kronan skulle enligt Ingves sjunka när utländska spekulerare tappade förtroende för den svenska bobubböan och började dumpa bostadsobligationer, citat:
"– Vi har skapat ett finansiellt system där bostadsobligationer är grundbulten, delvis beror det på att vi har en låg statsskuld jämfört med många andra länder. Men det gör att riskerna kring svensk bostadsmarknad handlar om långt mer än hushållen och deras konsumtion. Riskerna rör själva kärnan i det finansiella systemet, säger Stefan Ingves.

 

I Ingves scenario fortsätter priserna på bostäder att öka tills dess att utländska investerare börjar förlora förtroendet för svenska bostadsobligationer. Bankerna får då svårare att finansiera sig och hushållens boräntor stiger. När färre utländska investerare vill köpa bostadsobligationer faller också kronan i värde och inflationen stiger. Riksbanken tvingas att höja reporäntan för att hantera inflationen."
Stefan Ingves sa också i en intervju i januari i år med den amerikanska tv-kanalen CNBC.
"– Jag har gång på gång sagt att svenska hushålls skuldnivå är alldeles för hög och att domedagen kommer att komma när räntorna går upp – och nu går räntorna upp. "

Om det nu är såsom Ingves påstår att det som drar ner oss till domedagen är bankernas bostadsobligationer så borde detta belysas av media i alla fall i någon omfattning - men, nä, det är knäpptyst. Det verkar även svårt att få fram siffror på säkerställda obligationers (=bostadsobligationer) ränta och prisutveckling. Kanske kan bero på att jag är dålig på att leta. Däremot hittade jag det här på SCB om när svenska värdepapper förfaller. Förfallostrukturen
  • Värdepapper till ett värde av 2 634 miljarder kronor förfaller inom sex månader. Drygt hälften av dessa är denominerade i utländsk valuta, främst dollar och euro.
  • Värdepapper från monetära finansinstitut representerar drygt hälften av det totala förfallovärdet inom sex månader, 1 235 miljarder, där majoriteten är utgivna i utländsk valuta.
Det är troligt att det mesta av dessa 1 235 miljarder från "monetära finansinstitut" som förfaller inom sex månader är just grundbulten bostadsobligationer. Då det mesta av dessa är utgivna i utländsk valuta kommer pressen nedåt på svenska kronan hamna i den dystopiska domedagen som Ingves beskrev. Och sjunker kronan så ökar inflationen då Sverige enligt Livsmedelsverket har noll självförsörjningsgrad. 
 
Men media är tysta om detta bankernas grundbultsbidrag till den svenska domedagen. Varken politikerna, Riksbanken eller bankerna vill stå för att de skapat ett gigantisk pyramidspel av den sk bostadsmarknaden och att när det ploppar så går det åt helvete med den svenska kronan. Ingen vill stå för att inga utländska spekulerare kommer vilja hålla i nya bostadsobligationer när bostadsbubblan nu ploppar och nya bostadsobligationer måste krängas ut på kasinot kallat "marknaden". 
 
Riksbanken säger också att den inte kommer köpa mer bostadsobligationer för att hålla värdet uppe och räntan nere.på dem . Vad var det nu Ingves sa? Ja just det - DOMEDAGEN är här - men var tyst om det - fortsätt låtsas som om kejsaren har kläder på sig!

 ---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion