Är e-kronan mer Orwellianskt än dagens penningsystem som kontrolleras av privata banker?


 
Det sägs att införandet av digitala centralbankspengar skulle innebära att staten kan hålla koll på varenda transaktion du gör genom kontosystemet och stänga ned ditt konto om du är för uppkäftig. Det är givetvis helt sant..

Men frågan är om det inte redan nu är så? Din bank har full koll på varje transaktion du gör och staten har beordrat bankerna att kolla så inget skattefusk sker (vilket ju är som att låta räven vakta hönshuset). Konton har stängts av för bl.a somalier som skickat pengar till hemlandet utgående från påståendet att de kan ha varit avsedda för att finansiera terrororganisationer. Så staten har redan koll på det mesta som sker genom kontosystemet.

Därutöver så måste du redovisa var kontanter som du plockar ut från banken ska användas till. Samma om du gör insättningar till banken på större belopp. Skälet påstås vara för att stoppa skattefusk och annan kriminell aktivitet (dvs ytterligare ett exempel där staten låter räven vakta hönshuset). Att bankerna har ett egenintresse i att folk inte ska kräva att bankerna ska betala sina skulder genom uttag av kontanter (dvs göra bankrusningar) "glöms" givetvis bort.

Så staten och bankerna sitter redan i samma båt.

Bankerna sitter dessutom med all information på vad du köper. Facebook, Google och annan social media har som affärsmodell att logga allt du gör samt sälja informationen till företag som marknadsför sina produkter grundat på hur du lever ditt privatliv. Bankerna har än mer koll på ditt privatliv och dina köpvanor. Givetvis är det något som bankerna nyttjar även om de påstår motsatsen (bankernas motto är ju "Säg en sak, gör motsatsen").

Givetvis är det åt helvete oavsett om det är staten eller bankerna (eller, såsom idag; ett samarbete mellan dem) som kontrollerar allt du gör och kan stänga av dig från ditt konto om du blir för uppkäftig. Därför bör alla använda kontanter i möjligaste mån. Kontanter har dock begränsningen att de inte fungerar så bra om den du ska betala bor längre bort än dina armar räcker. Kontanter går från hand till hand (om man nu inte vill chansa och stoppa sedlarna i ett kuvert och skicka dem med posten i hopp om att de kommer fram). Ett kontosystem för betalningar behövs mao och det behövs lagar som stoppar staten (och bankerna) från att kontrollera allt du gör. Det bör även finnas medborgarkontroller utöver myndighetskontroller som ser till att dessa lagar efterlevs så att inte den personliga integriteten kränks.

"Hata staten"-anhängare kommer säkert med motargument att staten kommer göra allt för att kringgå dessa lagar. Vilket troligen är fullständigt sant - men, som sagt, vad är skillnaden mot idag? Idag är staten i form av Riksbanken och de privata bankerna oskiljbara där bankerna är helt beroende av Riksbanken för att de ska kunna lyckas med sitt bedrägeri med att hitta på sina egna skulder och "låna ut" dessa till kundkonton. Skillnaden är kanske mest att idag är bankerna överordnade staten och Riksbanken är bara en vattenbärare som har till uppgift att se till att bankerna kan fortsätta sin parasitära utsugning.

Att alla kan hålla centralbankspengar på ett riksbankskonto och kringgå bankernas är, precis såsom "hata staten"-anhängarna påstår helt åt helvete utgående från den personliga integriteten Jag håller med om att risker är stor för att det blir bli en Orwelliansk mardröm. Men, återigen, vad är skillnaden mot hur det fungerar idag? Med statliga centralbankspengar finns i alla fall en teoretisk möjlighet till demokratisk insyn - idag kan bankerna dölja sin kontroll bl.a med hänvisning till att det är fråga om affärshemligheter och faller under sekretess. Jag håller med "hata staten"-anhängarna om att hoppet till att staten inte kommer missbruka sin makt på samma sätt är extremt liten.

Frågan för mig handlar till stor del, såsom jag redan uttryckt, om att det är fel att låta räven vakta hönshuset. Ett penning och betalsystem bör rimligtvis gå ut att så många skulder som möjligt kan betalas av, dvs dödas. Bankerna har motsatsen som affärsmodell: att föda maximalt med skulder genom att hitta på krediter från luften. Mao det nuvarande penning och betalsystemet bygger helt på att låta rävarna vakta hönshuset där Riksbanken agerar dörrvakt som ser som sin uppgift att släppa in rävarna i hönshuset och röva så mycket det bara går.

Staten ska ha som uppgift att slänga ut rävarna från hönshuset. Vi måste använda kontanter i större omfattning för att staten inte kunna styra precis allt i våra liv. Staten bör hjälpa till att skapa lokala valutor där innevånarna har all kontroll över till vad och hur dessa pengar ska användas. Staten bör hjälpa till att öka landets självförsörjningsgrad genom att främja jordbruket - självförsörjande människor behöver inte använda pengar i samma omfattning och kan i större grad syssla med byteshandel (dvs bankernas mardröm - de vill att självförsörjningsgraden ska vara så låg som möjligt så att vi tvingas använda deras betalmedel, dvs påhittade skulder i form av krediter, till alla transaktioner).

 ---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------

 

Kommentarer

  1. Skillnaden mellan bankerna och staten är att det är STATEN som skriver lagarna! Staten kan reglera bankerna men knappast tvärt om.

    SvaraRadera
  2. ...plus att staten har våldsmonopol. Detta kombinerat med CBDC Kan bli till en diktatur av aldrig tidigare skådat slag. George Orwells "1984" är känd men bara en i mängden som varnar för detta. Murray Rothbards "vad har staten gjort med våra pengar" är en annan bok som beskriver hur staten manipulerar vårt bytesmedel, de så kallade pengarna.
    Själv tycker jag Moberg i böckerna "Min svenska historia berättad för folket" beskriver hur den svenska adeln (och sedan 1100-talet tog och har behållit ägandet av odlingsjorden) tog makten i och med kristnandet av landet, som den bästa beskrivningen. Adelsfamiljerna har bytts mot elitens ägande av marken har i vår tid bara bytts mot den ekonomiska elitens ägandet av banker och skulder.
    Men som sagt, ännu så länge skriver inte eliten lagarna, men med E-kronor eller CBDC blir det ej i val utsedda personer som skriver lagarna. Se bara på EU och på vad som är på gång i USA.

    SvaraRadera
  3. Jo, utan staten hade aldrig den nya finansadeln (eller den gamla adeln) kunnat ta makten. Gustav Wasa tog i sin tur makten från den katolska kyrkan i sitt statsbyggande och kunde roffa åt sig egendomarna genom att låtsas konvertera till protestantism. I "The lost science of money" beskriver Zarlenga hur protestantismen i Storbritannien la hunden för det parasitära penningsystem vi har idag. Protestantismen är ju en självpiskande variant av kristendomen så det kanske till viss del förklarar svenskars och engelsmäns flathet mot staten.

    "Demokratin" i väst är även den byggd för att "eliten" ska behålla makten. Aristoteles ansåg att representativ "demokrati" inte var demokrati utan aristokrati - han ansåg att lottning var demokrati.

    Jag håller med om EU och USA: Jag håller även med om att makten måste decentraliseras men tycker även att det måste finnas en motmakt mot storföretagen och storfinansen och har svårt att se att en sådan motmakt kan vara annat än statlig
    https://www.youtube.com/watch?v=KS9EMvbBq_U

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion