De 0,01 procenten feodalherrar skattar oss och mördar den verkliga ekonomin - inte skatten till kommuner och stat


En intressant intervju med Vandana Shiva (se hela videon här) som övertydligt visar att kapitalismen ackumulerat så mycket egendom till de 0,01 procenten att världen kan kallas ha ett globalt feodalt skattesystem.

Vad är en skatt? Timbro och andra "hata staten"-nyliberaler påstår att det endast är staten som kan ta ut skatt Men egentligen skiljer inte det sätt som de 0,01 procenten får sin rikedom sig nämnvärt från det sätt som de medeltida feodalherrarna skattade bönder, köpmän och andra yrkesutövare.

Låt oss definiera skatt såsom den avgift som tas för att hyra något. När staten eller kommuner tar skatt så är det en avgift som kan det ses som en hyra som tas för att betala för de samhällstjänster som staten eller kommunerna tillhandahåller åt det gemensamma. 

Så om vi definierar skatt som en hyra i någon form kan man se all form av uthyrning som en skatt som tas från den som ska nyttja tjänsten eller varan. Hyra på engelska heter rent, dvs hyra, dvs ränta kan mao ses som mer eller mindre synonymer.

Banker tar ränta genom att hitta på och "låna ut" sina egna skulder till kundkonton. Betänkt det absurda i detta - folk måste betala en hyra, dvs en skatt till banken, för att "låna" bankens påhittade skulder. Bankerna tar sedan ytterligare hyra, dvs skatter, genom avgifter när vi betalar varandra mellan våra kundkonton. Det skiljer sig inte nämnvärt från när feodalherren tog en avgift/hyra/skatt på alla köpmän som gick igenom tullarna i en stad för att sälja på marknaden på torget.

Som Shiva påpekar har Bill Gates aldrig skapat något - han har skaffat sin rikedom genom att hyra ut "sitt" operativsystem, officeprogram etc (använder du Windows äger du inte ditt operativsystem - det gör feodalherren Bill Gates).  Som Shiva påpekar är patent, copyrigth etc feodala regler där innehavaren kan få inkomster i sömnen genom uthyrning , dvs en skatt på de som nyttjar varan eller tjänsten.

 I World Economic Forum i Davos samlas de 0,01 procenten för att skapa en värld som garanterar att de kan ackumulera än mer genom att skatta hela världen genom att  se till de äger allt och resten av världens befolkningen måste hyra, dvs betala en skatt, för att nyttja något. World Economic Forum har under flera år haft som slogan att folk inte kommer äga något utan måste hyra allt (men ändå vara lyckliga). Dvs WEF:s feodalherrar vill införa ett globalt skattesystem där de äger allt och resten av världens befolkning måste hyra/betala skatt för att nyttja något av denna 0,01 procentens egendom. WEF:s mål är mao att återskapa feodalism. Nedan är från en film som WEF gjort:


 Vad är då skillnaden mellan att staten och kommuner tar ut skatt mot att de 0,01 procenten skattar oss?

1) När staten eller kommunerna skattar oss kan vi nyttja de gemensamma varor och tjänster som staten och kommunerna fattat demokratiska beslut ska vara tillgängliga för alla. När de 0,01 procenten skattar oss ackumuleras ägandet alltmer till dessa feodalherrar som helt dikterar hur kapitalet ska återcirkulera - vilket ju oftast sker genom finansiella spekulationer så att deras rikedom kan växa än mer.

2) När staten eller kommunen skattar oss cirkulerar pengarna inom samhället. En kommun kanske bygger nya bostäder för pengar som de fått in genom skatten ----> kommunen betalar ett lokalt byggföretag varvid jobb skapas i kommunen ---> företaget och arbetarna betalar skatt till kommunen som kan bygga mer bostäder, sjukhus, infrastruktur, kollektivtrafik  etc ----> varvid lokala företag får byggordrar och skapar fler jobb osv, osv (den där rundgången kallas Keynes multiplikator, som jag beskriver mer ingående här)

Ovan cirkulation stoppas när de 0,01 procenten skattar oss. Då de ansamlar allt kapital blir det de som dikterar hur kapitalet ska sättas i cirkulation. Då de vill att deras kapital ska växa vill de inte hålla det i länder där kapital skattas hårt. Länder måste därför tävla om att sänka skatterna på kapital för att kapitalet inte ska fly ut ur landet, Såsom i Sverige där förmögenhetsskatt, gåvoskatt och arvsskatt tagits bort helt och där fastighetsskatten och kapitalvinstskatten sänks till löjliga nivåer. De enda som till slut skattas är de som arbetar - feodalherrarnas som får sina skatter i sömnen skattas minimalt.

 De 0,01 procentens feodalskatt dödar mao den lokala ekonomin medans t.ex kommunalskatten genom Keynes multiplikator ser till att lokalekonomin kan frodas. Dessutom dödar feodalherrarnas utsugning hela landets ekonomi då alla pålagor på de som utför riktigt arbete gör att en sådan rentiärekonomi får svårare att konkurrera med länder som håller sina feodala parasiter i schakt (såsom Kina där alla storbanker är statligt ägda samt där staten genom skatten kan finansiera t.ex lokaltrafiken, infrastruktur, utbildning, sjukvård etc - vilket gör att företag får lägre kostnader och kan konkurrera ut länder där rentiärparasiterna tillåts härja fritt).

 ---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 ----------------------- 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion