Media börjar ta upp att bankerna parasiterar på Riksbanken genom styrräntan.

  ---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 ----------------------- 

Per Lindvall tar upp hur Riksbanken blir utsugen på eget kapital av bankerna genom styrräntan - något jag har tjatat om i närmare ett halvår.

Bra att Lindvall lyfter fram detta statsunderstödda bedrägeri. Men man kan fråga sig varför det sker i relativt lilla Realtid.

Även om om hans slutsats är den samma som min så använder han bankspråk vilket gör att han delvis döljer vad bankerna sysslar med. T.ex när han skriver:

" Istället har vi börjat skyffla bankernas kortfristiga skulder, inlåning, fram och tillbaka mellan oss i våra transaktioner."

"Bankerna skapar inlåning, sin egen skuld, när de ger ut ett eget lån, sin egen fordran, till en fastighetsköpare, som betalar säljaren genom att föra över inlåningen"

Här hjälper Lindvall bankerna att ljuga. då ingen inlåning sker när banken hittar på sina egna skulder och kluddar dit på ett kundkonto när banken lögnaktigt påstår sig "låna ut" något. Såsom ekonomiprofessor Richard Werner visar i nedan video hittar banken på sin egen skuld och kluddar dit på kundkontot när banken köper en försäkran (promissory note) av den kommande skuldslaven. Dvs banken skiter i att betala för försäkringen och bankens skuld skrivs upp på kundkontot. Banken låtsas sedan att den obetalda försäkringen är en insättning som kontokunden gjort (dvs en inlåning för banken) samtidigt som banken lika lögnaktigt. döper om försäkringen till en lånehandlings som läggs på bankens tillgångssida.

Så Lindvall är inte sanningsenlig när han skriver ovan . Det skulle vara betydligt lättare att förstå om han använde ordet konto. Men han lyckas skriva en hel artikel utan att en enda gång använda ordet konto. Det blir lite som att föröka beskriva hur en elmotor fungerar utan att nämna ordet elektricitet. Han skulle skrivit:

"Bankerna hittar på sina egna skulder när de lögnaktigt påstår sig "låna ut" något till ett kundkonto genom att köpa en försäkran på krita. Banken skriver upp sin egen skuld på kundkontot samtligt som banken lögnaktigt behandlar försäkringen som en insättning som kunden gjort. Sedan skyfflar vi bankernas skulder mellan våra kundkonton när vi betalar varandra istället för att betala med Riksbankens sedlar och mynt"

Han skriver inte heller hur Riksbankens slukhål i balansräkningen som uppkommit genom ovan parasitering ska fyllas på genom staten enligt den nya Riksbankslagen som träder i kraft i januari 2023. Riksgälden måste skjuta till centralbankspengar till Riksbanken för att fylla igen hålet - dvs Riksgälden måste strypa utbetalningar till andra myndigheter, dvs det måste till enorma nedskärningar i välfärden för att Riksbankens ska kunna fortsätta mata bankparasiterna.

Uttryck som styrränta, balansräkning, centralbankspengar, insättning, Riksgälden, konto, nya Riksbankslagen lyckas Lindvall missa totalt - en bedrift i sig! Det mest intressanta med Lindvalls artikel är kanske ändå vad han inte skriver - i alla fall för mig som har tjatat om bankernas parasitering genom styrräntan hur många gånger som helst.

Tillägg:

Jag glömde skriva det viktigaste som Lindvall "missade" - det faktum att bankerna ljuger när de påstår att den höjda styrräntan innebära höjda kostnader och att bankerna därför måste höja räntorna mot kunder. Kanske därför som han inte vill använda ordet styrränta.

Som han själv skriver så är det tvärtom - iom att bankerna kan lämna in sin överlikviditet (som bankerna fått framför allt genom att Riksbanken köpt bankernas bostadsobligationer som hotats bli värdelösa) till Riksbanken över natten till 1,65% ränta så TJÄNAR bankerna på den höjda styrräntan genom att dränera Riksbanken på eget kapital. Så att använda styrräntan som argument för att höja t.ex bostadsräntorna är en fullständig lögn.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion