USA är i slutskedet av sin imperialism




Ekonomiprofessor Michael Hudson om de historiska likheterna mellan USA:s imperialism och det antika Greklands imperialism. Imperier går enligt Hudson igenom tre stadier innan de dör. Först försöker imperiet ta sina fienders tillgångar, sedan sugs de allierade ut (läs EU och Nato i fallet USA), i tredje stadiet suger imperiet ut den egna befolkningen och imploderar.

Det är en slående historisk likhet i kampen mellan skuldslaveri till en oligarki och demokrati. Grekernas imperialism grundade sig på både militär och finansiell utsugning - likaså USA:s imperialism. De länder som inte accepterar att betala i dollar bombas till smulor. Om landet är för stort och militärt starkt, såsom i fallet Ryssland, utsätts landet enbart för finansiell krigföring samt försök till politisk destabilisering, såsom iscensatta statskupper.
Imperiet USA behöver inte vinna krig - det räcker med att det angripna landets valuta förstörs så kan USA köpa upp allt gratis med dollar som enbart USA kan skapa från luften.
 
 Det finns även en intressant parallell mellan dollar reclycling och hur Atens valuta återforslades.

Aten hade en egen silvergruva från vilken den kunde skapa sina egna mynt. Allierade stater använde Atens silvermynt i sin handel. Aten kunde mao använda dessa silvermynt till att köpa upp tillgångar i de allierade staterna. Men om ingen återforsling av silvermynten skedde skulle det finnas tillräckligt med mynt i de allierade staterna så att de kunde handla sinsemellan och Atens utsugningsförmåga skulle minska. De allierade staterna tvingades därför att betala en tribut till Aten varvid silvermynten återvände till Aten som kunde återanvända dem för att köpa upp mer tillgångar i de allierade staterna.

Dollarn fungerar på samma sätt men med en tvist. Kissinger såg till att Saudiarabien endast skulle sälja olja i dollar mot att USA såg till att militärt skydda de saudiska korrupta ledarna militärt. Saudiarabien förbands sig också till att återforsla dollarna till USA genom att köpa vapen, statspapper samt investera i börsen och fastigheter. Börsen och fastighetspriserna steg på så sätt i USA vilket i sin tur lockade till sig än fler utländska "investerare" som återforslat dollar och blåst upp tillgångsbubblorna än mer. De till största delen fiktionella värdena på USA:s fastighetsmarknad och börs är mao till stor del ett resultat av att dollar återforslats till USA. Så USA har kunnat köpa allt gratis i världen för dollar utan att själva behöva tillverka något. USA har avindustrialiserats och är numer mest bara ett parasitärt finansiellt skal där utsugningsmekanismen av tillgångar från resten av världen fungerar sämre och sämre i takt med att länder kopplar bort sig från att använda dollar. De amerikanska oligarkerna är därför tvungna att suga ut sina allierade och den egna befolkningen. Som Hudson påpekar är USA i slutskedet av sin imperialism och riskerar implodera.

 -------------

Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion