Sverige är en statsunderstödd finansiell parasitär spelhåla

 


Politikerna gör allt för att rädda det finansiella systemet - hur det går med den reella ekonomin skiter de i.

Allt fler kommer få svårt att betala sina elräkningar varvid elbolagen kommer få likviditetsproblem. Elbolagen kommer även förlora på de som bundit elpriset när priserna på spotmarknaden blir skyhögt högre. Istället för att nationalisera galenskapen vill regeringen rädda elbolagen genom likviditetsstöd på 100-tals miljarder kronor. Var finns den sk marknaden? Går inte marknaden ut på att om företag inte kan stå på egna ben ska de gå omkull? Och om de nu är samhällsviktiga, ska då inte staten gå in och ta över dem istället för att hålla dem upprätta till varje pris?

Elbörsen är ett finansiellt pyramidspel, precis såsom börsen. Terminer är spelbrickor som bollas fram och tillbaka där det satsas på framtida vinster - precis såsom aktier. Staten ska inte hålla kasinoverksamhet under armarna - låt skiten falla. Det samma gäller bankerna som också hålls uppe genom enorma likviditetsstöd från staten.

Keynes skrev: "Euthanasia of the Rentier" - dvs döda de som lever på att spekulera i att pengar ska föröka sig själva. Skaparen av det moderna BNP-måttet, Simon Kuznets, ville inte räkna in det finansiella systemet i BNP då han, likt Keynes, ansåg det vara parasitärt och inget bidrog till samhället. "Våra" politiker vill göda parasitismen än mer med än mer likviditetsstöd - men räkna för fan inte med att du kommer få något ekonomiskt stöd - elbolagen går ut med rekommendationer om att du måste lägga undan minst 50 000 kronor för att klara av elräkningarna.

Som sagt är lösningen enkel - låt elbolagen, börsen och bankerna dö såsom Keynes föreslog och nationalisera det som är samhällsviktigt. Såsom ekonomiprofessor Michael Hudson säger i nedan video kan inte staten både tjäna den verkliga ekonomin och de finansiella parasiterna samtidigt. Vi kan inte längre ha politiker som anser att deras enda uppgift är att rädda parasiterna.




 ---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Vad är det som kineserna gör rätt som väst gör fel?