Snart har centralbankerna lyckats införa en total finansdiktatur genom skuldslaveri

Maria Landeborn, chefsstrateg på Danske Bank, talar faktiskt lite klarspråk bakom dimman av bankorwellianska i en intervju.  Orwellianska präglas ju av att lögner förkläs till sanningar. Landeborn lyckas inte riktigt med sitt betalda jobb att dölja sanningen med dimspråk. Citat:

"– Det är en konsekvens av att penningpolitiken har blivit så viktig för priset på alla möjliga typer av risktillgångar de senaste tio åren. De låga räntorna och ständiga tillgången på likviditet har bidragit till att priset på aktier, obligationer och bostäder har stigit, och nyanser i vad centralbankscheferna säger är betydelsefullt för utvecklingen framöver. Att fokus är så stort innebär också en chans för världens centralbankschefer att guida marknaden och att påverka förväntningarna på penningpolitiken framöver, säger Maria Landeborn till Realtid."

Landeborn motsäger sig själv ovan genom att påstå att banksystemets verksamhet utgör en marknad. Marknadsfundamentalisterna brukar ju påstå att en statligt politiskt styrd marknad inte är någon marknad. Då kan det inte finnas några "finansiella marknader" då centralbankerna oftast är statliga och sysslar med (penning)politik. Hon erkänner mao indirekt att det inte existerar några "marknader" kallade börsen, bostadsmarknaden etc - de är politiskt styrda tillgångsbubblor där centralbankerna  ser som sin uppgift att hålla uppe dessa pyramidspel till varje pris.

För Landeborn erkänner indirekt att bankerna med hjälp av centralbankerna blåst upp enorma tillgångsbubblor - dvs fiktionaliserat ekonomin. Landeborn säger också att det är den reella ekonomin som ska ta smällen i form av en lågkonjunktur.för att trycka ned inflationen Hon erkänner att bankerna badar i pengar ("ständiga tillgången på likviditet ") .

Det är bara att erkänna att centralbankernas uppgift har varit att till varje pris hålla uppe de fiktiva tillgångsvärden som bankerna pumpat upp (återigen - var fan finns den sk "marknaden" i detta).

Nu håller de finansiella pyramidspelen byggt på skuldslaveri åt bankerna på att rasa pga av att inflationen på reella varor ökar (t.ex mat, bensin, el etc). Dvs den reella ekonomin punkterar tillgångsvärdena i alla de ballonger som bankerna pumpat upp. Folk måste prioritera mat på bordet och går ur t.ex pyramidspelet börsen för att få loss pengar varvid börsen rasar - likaså ploppar bostadsbubblan.

Centralbankernas lösning på inflationsproblemet är att öka styrräntorna så att bankerna får en ursäkt att krama ur än mer pengar från t.ex bo"lån"tagare genom att höja boräntorna.

Folk och företags kostnader kommer mao gå i taket medan bankerna gödslas med än mer pengar genom att krama ur sina skuldslavar än mer genom höjda räntor. När folk får mindre med pengar för att köpa allt dyrare mat, el, bensin etc kommer fackföreningarna kräva högre löner och bli utskällda för att de sper på inflationen. Att det är bankernas parasitism i samspel med centralbankerna som egentligen är de som orsakar lönespiralen kommer gömmas undan i debatten - all skuld kommer läggas på löntagarna som har mage att kräva mer lön så att de kan få mat på bordet.

Lösningen är den direkt motsatta. Lösningen är att nationalisera hela banksystemet och ta politisk kontroll över centralbankerna. Lösningen är att avskriva alla skulder. Företags kostnader skulle då drastiskt minskas samtidigt som vanligt folk skulle få mer pengar iom att alla påhittade skulder till bankerna försvinner. Företagen skulle kunna sänka priserna och fackföreningarna skulle inte behöva ha några löneanspråk (dvs det skulle bryta lönespiralen). Svensk konkurrenskraft skulle också öka iom att de påhittade skuldbördorna till bankerna avskrivs. Den reella ekonomin skulle räddas.

Men den lösningen kommer aldrig ske. Penningpolitiken Riksbanken för syftar till att berika bankerna om så sker på bekostnad av att den reella ekonomin dör svältdöden.

Keynes skrev ju "Euthanasia of the Rentier" i "General Theory". Vi har ett ekonomiskt system som går ut på motsatsen där centralbankernas politik går ut på att med alla medel göda de parasiterande bankerna på den reella ekonomins bekostnad.

När den nya Riksbankslagen röstas igenom och grundlagen ändras kommer vi leva i en bankdiktatur där demokratin helt är underställd bankernas rätt att parasitera. Riksbankens frånkoppling från demokratin fulländas i höst då den andra omrästningen i Riksdagens sker för att ändra grundlagen. För att ändra grundlagen krävs två Riksdagsbeslut med ett val mellan. Hur många vet om att den första omröstningen gällande införande av en total centralbabksdiktatur genomfördes i Riksdagen den 2 juni? Från Riksbankens hemsida:

Riksdagen beslutade den 2 juni 2022 dels att anta ändringarna i grundlagen som vilande, dels att behandla förslaget om ny riksbankslag och övriga lagändringar efter valet i september.

För att ändra en grundlag krävs att riksdagen fattar två beslut med likadant innehåll och att det hålls val till riksdagen mellan de två besluten. Det första beslutet innebär att grundlagsförslaget antas som vilande. Genom det andra beslutet antas grundlagsförslaget slutligt. Vid samma tillfälle planerar riksdagen att besluta om den nya riksbankslagen och de andra lagarna.

Hela det nya legala ramverket för Riksbanken ska enligt regeringens förslag börja gälla den 1 januari 2023.

 ---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------



Kommentarer

  1. Efter vad jag fattade så stärker staten sin makt över Riksbanken? Ingves lät missbelåten, men har du läst vad lagen innebär?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han måste ju spela missnöjd. Riksbanken fick, förutom att den blev än mer självständig, b.la igenom att EU-lagen trumfar svensk lag samt att staten ska hosta upp pengar om bankerna börjar gunga. Så nu kan bankerna få både bailouts (av staten) och Bailins (bankerna skriver av på sina skulder till kontokunderna - dvs folk får mindre på sina kundkonton)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion