Riksbankens höjer styrräntan så att bankerna kan suga ut samhället än mer

 I media får bara representanter för den finansiella sektorn uttala sig om ekonomin. Det är nästintill bara bankekonomer som beskriver hur ekonomin utvecklas. Ingen i media ifrågasätter vilka särintressen dessa bankekonomer företräder utan förutsätter att de gör en neutral och balanserad bedömning av det ekonomiska läget. Om man betänker att den finansiella sektorn inte är en del av den reella ekonomin så är medias bevakning absurd. Representanter för en del av ekonomin som mestadels är parasitär ska givetvis inte vara de som berättar för oss varför ekonomin brakar samman. En parasit gör allt för att dölja sin verksamhet och vad representanter för den finansiella sektorn säger ska nagelfaras - inte ges möjligheten att använda media som en megafon.

Inflationen är nu uppe i 8,5% och bankekonomer skriker om att styrräntan måste höjas. Ingen i media ifrågasätter vad styrräntan fyller för funktion och om det finns ett vinstintresse för bankerna att styrräntan höjs. Media är det minsta kritiska mot dessa ekonomer som företräder särintresset banker. Om styrräntan höjs ger det bankerna ett skäl till att höja sina räntor - dvs bankerna kan höja sin vinst medan den reella ekonomin kommer tungas med än mer. Bankerna kommer kunna suga ut folk, företag, stat och kommuner än mer varvid den reella ekonomin krymper än mer strypta av bankernas parasitism.

Antagandet för att bankerna ska höja räntorna som en följd av höjd styrränta bygger på att det föreligger ett direkt samband mellan styrräntan och de räntor bankerna tar ut. Det sambandet är obefintligt sedan Riksbanken likviditetsstött bankerna så att de är överfulla med reserver. Enligt Riksbanken själv är bankerna överlikvida. Om bankerna är överlikvida kan de kvitta sina skulder på RIX  sinsemellan utan att behöva låna av Riksbanken överhuvudtaget till styrränta. Mao när bankerna är överlikvida så är styrräntan totalt överspelad då bankerna inte lånar av Riksbanken. Men likt förbannat kommer bankerna använda Riksbankens höjning av styrräntan för att kunna suga ut den reella ekonomin än mer.

I samband med finanskrisen 2008 fick bankerna också likviditetsstöd av Riksbanken så att de hade   överlikviditet. Inte heller då behövde bankerna låna av varken Riksbanken eller av varandra för att klara kvittningen av skulder på RIX. Affärsvärlden beskrev detta i artikeln "Kuppen som räddade Banksverige från härdsmälta" , citat:

"Sedan i höstas ser Riksbanken till att det finns en sådan överlikviditet, så att bankerna slipper låna ut pengar till varandra."

Om bankerna inte behöver låna av varandra (till stiborränta) så behöver de inte heller låna av Riksbanken till styrränta. Idag har, som sagt, Riksbanken såg under pandemin till att bankerna fick överlikviditet genom att Riksbanken bl.a köpt upp bankernas bostadsobligationer för att hålla bostadsbubblan vid liv ) så att bankerna kan fortsätta suga ut boskuldslavar). Riksbanken beskriver syftet med dessa obligationsköp, citat:

När Riksbanken köper värdepapper, till exempel obligationer, så omvandlas dessa till rena pengar, det vill säga likviditet i form av ”nya” pengar på bankernas konton hos Riksbanken. Det innebär alltså att det blir ett stort överskott av pengar i det svenska banksystemet. Dessa nya pengar kan bankerna använda i transaktioner med varandra

 Bankerna badar mao i pengar på sina riksbankskonton som de kan kvitta sina skulder med - de behöver inte låna av Riksbanken till styrränta! (om så sker det i väldigt liten omfattning)

Men ingen media tar upp ovan överhuvudtaget. När bankerna höjer räntorna och gör det dyrare för företag och boende så ifrågasätts aldrig grunderna till denna ökade parasitering. Folks försämrade ekonomi pga av inflationen förklarar media med "greedflation" där företag anklagas för att ta oskäliga priser. Det blir närmast löjeväckande då det råder stor konkurrens mellan företag inom t.ex livsmedelshandeln - mao möjligheterna att höja priserna är starkt begränsade. Jämför det med situationen med banksystemet som är ett oligopol som Riksbanken har som uppgift att skydda och som likviditetsstöds av Riksbanken men ändå tillåts höja räntorna. Vilka är det som är greedy?

Vad blir följderna av att bankerna bankerna höjer räntorna? Jo, att företag kommer gå i konkurs, folk kommer få lämna sin bostad och hamna i livslångt skuldslaveri åt bankerna. Dvs den reella ekonomin kommer sänkas och dräneras av bankernas parasitism. Och vad har bankerna "lånat ut" som gör att de kan suga ut hela samhället på ovan sätt? Svar: De har hittat på sina egna skulder från ingenting och "lånat ut" dessa till kontokunder? Kreditavregleringen 1985 var början på ett svenskt ekonomiskt självmord. 

Det behövs skuldavskrivningar, bankernas oligopol på Riksbankens konton ska tas ifrån dem. Riksbankens roll som vattenbärare åt parasiter ska upphöra - Riksbanken måste bli samhällsnyttig.

 ---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------


 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion