Riksbanken låter sig dräneras av bankerna och vill att staten ska betala för parasiteringen

I en Riksbanksrapport beskrivs hur Riksbankens ekonomi nu snabbt försämras 

Riksbanken har köpt värdepapper för runt tusen miljarder (varav bankernas bostadsobligationer utgör runt 400 miljarder). Bankerna har fått pengar på sina riksbankskonton när Riksbanken köpt dessa värdepapper. Bankerna har mao fått runt 1000 miljarder kronor av Riksbanken som en följd av dessa värdespappersköp. Bankerna badar mao i pengar på sina riksbankskonton. Varje kväll överlämnar bankerna denna enorma överlikviditet till Riksbanken som ger bankerna en ränta motsvarande styrräntan minus 0,1% )dvs bankerna får 0,75-0,1=0,65% i ränta av Riksbanken). I rapporten skrivs:

"Riksbankens köp har betalats med nyskapade pengar i Riksbankens betalningssystem RIX (där bankerna gör betalningar sinsemellan och med Riksbanken). Betalningen för obligationerna görs till penningpolitiska motparters konton i RIX och dessa medel hamnar sedan löpande hos Riksbanken som inlåning. Räntan som Riksbanken betalar till sina motparter för denna skuld är rörlig och kopplad till Riksbankens styrränta. Det betyder att förändringar i styrräntan påverkar Riksbankens räntekostnad."


Enligt rapporten dränerar mao detta Riksbanken då det " påverkar Riksbankens räntekostnad".

Men om nu Riksbanken inte vill bli dränerad av bankerna genom att bankerna lånar ut sin överlikviditet över natten behöver ju Riksbanken bara "öka " minuset i Riksbankens inlåning. Säg att  Riksbanken "ökar" minuset till -0,85%. Då skulle bankerna behöva betala om de överlämnade sin överlikviditet till Riksbanken -styrräntan 0,75%  minus 0,85= -0,1% - dvs banken skulle betala 0,1% i ränta. Banken skulle då aldrig lämna över sin överlikvidtet till Riksbanken för de skulle förlora på det.

Slutsats: Riksbanken göder medvetet bankerna.


Faktum är att det var så det funkade när styrräntan var negativ. När styrräntan var negativ fick bankerna betala om de valde att låta Riksbanken hålla överlikvidteten över natten. Tabell över Riksbankens inlåningsränta visar detta:






Samtidigt som Riksbanken håller sitt innehav av bostadsobligationer tämligen konstant vid 400 miljarder skiter Riksbanken i att köpa nya satsobligationer när dessa löpt ut. När en statsobligation löpt ut måste Riksgälden ge från sitt kontoinnehav på Riksbanken till Riksbanken för att köpa tillbaka den. Mao Riksgäldens innehav av pengar på sitt Riksbankskonto minskar och mindre pengar finns för att finansiera offentliga utgifter. (kolla grafen nedan) 

Slutsats: Riksbanken svälter Riksgälden och göder bankerna. Och det fullt medvetet!




 
Dags att avsluta detta totala vansinne. Avsätt hela Riksbankens styrelse. Slå ihop Riksgälden och Riksbanken - de är ju för fan staten båda två och ska tjäna staten, dvs oss alla -Riksbanken ska inte vara ett parasitredskap åt bankerna. Nationalisera bankerna. Ha skuldavskrivningar samt skatta de parasiter som tjänat på detta enorma bedrägeri maximalt! Som Bank of Englands fd chef Meryn King sa är sättet som penning och banksystemet sköts på idag det sämst tänkbara - för alla utom för bankerna som får parasitera fritt (min anmärning)!

 ---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------


Kommentarer

  1. Du vet, folk har inte tid att engagera sig. Det är så mycket annat som hägrar, mellodifestivalen, fotbolls vm, friidrott, os. Sedan är det ju snart val igen. Då gäller det att välja rätt parti, vilket inte är så lätt. Då måste man ju rösta så att man får behålla välfärden. Vi har det ju så bra eftersom viär så smarta nuförtiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha! Det tragikomiska är ju att det du skriver är sant!

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion