Är Bill Gates världens största feodalherre?

Feodalherren satt på slottet och pillade naveln och kunde suga ut böndernas arbete. Som den klassiske liberalen Stuart Mill uttryckte det fick feodalherren sin inkomst i sömnen. Enligt Mill var detta moraliskt förkastligt och han ansåg därför att feodalherren skulle skattas maximalt.

Dagens nyliberaler ignorerar totalt den ekonomiska parasitism som klassiska liberaler såsom Mill påpekade existerade. Enligt nyliberalerna finns ingen ekonomisk parasitism. Om man framför Mills åsikter om att få åsikter i sömnen utan att hänvisa till att det var denne klassiske liberal som uttryckt dem blir man kallad kommunist. Så långt har parasitismens hjärntvätt nått.

Det Mill vände sig mot var sk "rent seeking" - dvs han var emot att man skulle kunna hyra ut sin egendom och få arbetsfria inkomster på så sätt. Visst kan uthyrning vara bra i en ekonomi men förutsättningen för det är att det finns många uthyrare av en vara så att konkurrensen gör att inkomsten i sömnen minimeras. Om det bara finns en uthyrare som har monopol på en vara så är det fråga om att uthyraren sysslar med samma ekonomiska parasitism som feodalherren på slottet.

Bill Gates har köpt upp en massa jordbruksmark och äger nu mest brukbar mark i USA. Mao Bill Gates liknar mer och mer feodalherren på medeltiden som levde på att suga ut bönderna genom att arrendera ut (dvs hyra ut, dvs "rent" på engelska). Det fanns dock nog ingen feodalherre på medeltiden som ägde så mycket land som Gates gör.

Ovan skulle ju räcka för att stämpla Gates såsom en feodalherre. Men det räcker inte för att stämpla honom som världens största feodalherre. Det som gör att han troligen är en världens största feodalherrar är det monopol han har på operativsystemet Microsoft Windows. Genom att hyra ut operativsystemet kan Gates suga ut resten av världen och få inkomster i sömnen på samma sätt som feodalherren på medeltiden som Mill ansåg vara moraliskt förkastligt.

Gates får sina inkomster i sömnen tack vare "Copyright"-lagarna. Copyrighträtten har feodalism inbyggt i sig då den inte bara skyddar Gates rätt att hyra ut sitt operativsystem under sin livstid - hans barn kan fortsätta utsugningen i 75 år efter hans död. Ett framträdande drag i medeltidens feodalism var just att rätten att suga ut bönderna gick i arv till nästa generation.

Så sammantaget är nog Gates en av världens absolut största feodalherrar.

Ingen annan av de lagar som skyddar intellektuell egendom ger uthyraren av sitt skapande så lång tid att utnyttja ägandet. Patenträtten t.ex gäller i runt 20 år och efter det kan vem som helst nyttja uppfinningen. Den korta patenträttstiden brukar motiveras med att uppfinnaren kommer blockera framtida utvecklingar av sin uppfinning om han äger patenträtten längre tid.

Själv tycker jag att copyrighträtten borde ha kortare livslängd än patenträtten då ett patent kan ha ett större fysiskt nyttovärde än det sk "intellektuella" värdet som copyright ger. Jag tycker man kan ange samma argument som anges för patenträttens korta livslängd: När t.ex ord skyddas av copyright och inte får användas av andra så stoppar detta det intellektuella utbytet och dialogen i ett demokratiskt samhälle. Den feodala strukturen i copyright riskerar dessutom att göra de "intellektuella" i samhället mer feodala i sitt tänkande då de ekonomiskt gynnas av systemet. Helst borde copyright avskaffas helt då ord ska vara fria och inte fängslas. 
 
 ---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 ----------------------- 

Kommentarer

  1. Patentlagarna skyddar/gynnar inte uppfinnaren, de hjälper däremot storföretagen att stjäla idéer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, så är det! Det kostar skjortan att bara söka patent.Almi är dessutom till för att se till att uppfinnaren blir en skuldslav .

      Det sjuka är att copyright inte kostar upphovsmannen något alls och ifråga om t.ex mjukvara finns heller inga produktionskostnader.
      Systemet är så sjukt det kan bli.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion