Spelar ingen roll hur mycket Riksbanken höjer reporäntan

Jag tror reporäntan nästintill har noll funktion längre då bankerna badar i så mycket reserver efter QE att de inte behöver låna av varken Riksbanken till reporänta eller av varandra till Stiborränta. Riksbanken har köpt upp runt 40% av alla statspapper samt 400 miljarder av bankernas bostadsobligationer (sk "säker"ställda obligationer). Det är en upprepning av vad som hände 2008 då Riksbanken/staten köpte upp hälften av alla bostadsobligationer för att hålla bankerna på fötterna. Affärsvärlden skrev då:


Sedan i höstas ser Riksbanken till att det finns en sådan överlikviditet, så att bankerna slipper låna ut pengar till varandra. Överlikviditeten på runt 160-165 miljarder kronor lämnar bankerna tillbaka varje dag till Riksbanken. De föredrar att ha pengarna hos Riksbanken över natten, så kallad over night, framför att ha dem hos varandra – trots att den ränta de får av Riksbanken endast är reporäntan minus 10 punkter, det vill säga 0,4 procent.

 Kuppen som räddade Banksverige från härdsmälta


Riksbanken håller mao zombiebankerna under armarna och har sett till att bankernas riksbankskonton är så fulla genom QE att bankerna inte behöver låna för att klara clearingen på RIX.  Mao den sk "interbank lending" är totalt satt ur spel. Men som också beskrivs i citatet ovan så kommer bankerna kunna lämna in sin överlividitet till Riksbanken över natten och mjölka staten på pengar när reporäntan blir positiv.

För att styrka att den sk "intebank lending" är totalt bortkopplad iom att bankerna har så mycket reserver att de inte behöver låna av varandra kan man kolla in nedan screenshot från nedan video med professor Koo. Vid den stora depressionen på 1930-talet pumpade FED in massa likviditet in i bankerna (den röda linjen på översta grafen). Kollar man in den undre grafen ser man att det även då resulterade i att bankerna inte heller behövde låna av varandra (dvs den sk "interbank lending" låg helt nere).


 
 Grafen visar också att QE inte påverkar penningmängden om systemet är skuldmättat och bankerna inte kan kreditexpandera (bankernas kontoinnehav på Riksbanken  är ett helt slutet system som allmänheten inte kan komma åt så det sepalr ingen roll gällande penningmängden hur mycket bankerna håller på dessa konton). Videon är från 2016 och redan då hade bankerna en sådan överliovidtet att de skulle kunna hitta på 16 gånger mer krediter som de kunde låna ut. Idag är bankernas centralbankskonton än mer överfulla men samhället är så skuldsatt att bankerna ingen kan skuldsätta sig mer - dvs det råder skuldmättnad.

Då 97% av den sk penningmängden består av påhittade skulder som bankerna hittat på så dödas delar av penningmängden när "skulderna" betalas tillbaka. Då de mesta av dessa påhittade skulder är bostads"lån" kommer avbetalningarna på lånen öka varvid penningmängden minskar när bostadsbubblan ploppar. Detta kommer minska konsumtionen och skapa en recession varvid bostadsbubblan sjunker ihop än mer (sedan spelar det ingen roll att Riksbanken håller zombiebankerna under armarna genom att köpa upp än fler bostadsobligationer - det kanske bromsar fallet men det kommer inte stoppa det)

Följden blir stagflation där tillgångspriserna minskar (börsen brakar år helvete, dvs priset på aktier går ned, priserna på bostäder går ned, Bitcoin rasar etc), arbetslösheten ökar samt inflationen är hög.

Att inflationen är hög är också bankernas fel. Bankerna har genom att de skuldsatt allt med sina påhitt gjort att framför allt fastigheter blivit så dyra att lönerna och priserna måste stiga för att folk och företag ska kunna betala räntorna och amorteringarna på påhitten. Bankerna har gjort kostnadsläget så högt för företag att de inte längre klarar av att konkurrera med länder som hållit sina parasiter i schakt varvid Sverige avindustrialiserats och svenskt jordbruk avvecklats. Svensk valuta har hållits uppe av att utländska "investerare" spekulerat i evigt stigande tillgångspriser (t.ex genom att köpa bostadsobligationer eller spekulera på börsen). När de finansiella pyramidspelen uppblåsta av bankernas påhittade krediter faller faller även den svenska valutan och importpriserna ökar. Inte minst på mat då Sverige enligt livsmedelsverket har 0& självförsörjningsgrad.

Lösningen enligt MMT:are är att staten går in skuldsätter sig för att öka penningmängden när inte längre den privata sektorn klarar av att sätta sig i än mer påhittad skuld till bankerna. Jag tycker istället att bankerna ska nationaliseras då de visat att det enda de är bra på är att skapa finansiella pyramidspel på bekostnad av den producerande reella ekonomin. Riksbanken ska samtidigt tas ifrån sin självständighet och demokratiseras. Därefter kan skuldavskrivningar ske varvid företagens konkurrenskraft ökar samt löntagare inte behöver kräva så höga löneökningar då många blivit av med påhittade skulder till bankerna. Skuldavskrivningar kommer bli orättvisa men de som inga skulder har kan kanske kompenseras genom medborgarlön, högre skatter på de som gynnats extra mycket etc. Det kommer bli många problem med skuldavskrivningar men någon gång måste vi  sluta låtsas att bankerna är nyttiga när de i verkligheten huvudsakligen är parasiter.

 ---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion