Tyska producentpriserna har stigit till 33,5% på årsbasis, konsumentpriserna kommer stiga än mer - EU:s ekonomier kommer krascha

  


Tyska producentprisindex kom ut i dagarna och visar på en inflation på 33,5% på producentpriserna. Främst anges ökade energipriser som skäl.

Det finns en eftersläpning i hur konsumentpriserna påverkas av att producentpriserna ökar. Företag kan hålla lager av varor som de tillverkat innan prishöjningarna skedde som kan säljas till lägre pris. Efter ett tag tvingas företag dock höja priserna för att kompensera för de ökade kostnaderna.

Om energipriserna stiger kommer inte bara producentpriserna påverka det pris som konsumenterna tvingas betala. Alla mellanled mellan konsument och producent måste också öka sina priser så att det slutgiltiga priset blir än högre. T.ex:

1) Bonden skördar 1 ton potatis och måste använda en maskin för att plocka upp potatisen och en lastbil för att forsla den till en grossist. Ökar priserna på bensin och diesel måste bonden lägga på dessa ökade kostnader på priset (samma med ökade kostnader för att sätta potatisen)

2) Grossisten kör potatisen till en butik. Grossisten måsten då lägga på de ökade bränslekostnaderna. Mao priset som konsumenten betalar kommer bli än högre.

Detta gäller alla varor. Ju fler led det är fram till konsumenten desto högre kommer konsumentpriset bli. Ta t.ex förpackad mat:  bonden är ett led, förpackningsindustrin är ett annat led, plasttillverkaren ett tredje led, fartyget som fraktade oljan som plasten gjordes av ett fjärde led osv. I alla led kommer ökade bränsle och energikostnader läggas på konsumentpriset.

Tysk industri kommer inte klara konkurrensen - tysk ekonomi kommer drabbas hårt. Samma gäller Sverige. Bostadsbubblan kommer spricka om inflationen blir tvåsiffrig - de fiktiva värdena på börsen likaså. Vi går mot en ekonomisk krasch.

---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------


 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion