Nationalisera bankerna och ha skuldavskrivningar och sänka skatten på drivmedel för att rädda ekonomin?


 Bl.a sanktionerna mot Ryssland leder till bl.a ökade drivmedels och livsmedelskostnader. Ryssland är världens största veteexportör och Ukraina är tredje största. Ukraina har stoppat all matexport som till största delen gått till Europa.

Folk riskerar snart ställas inför alternativet att svälta eller betala av på påhittade lån till banken. Politikerna har låtit bankerna hitta på krediter/skulder som mestadels används för att blåsa upp en enorm bostadsbubbla där boskuldslavar har häktats in. Högre fastighets och boendekostnader för folk och företag har minskat landets förmåga att konkurrera med länder som inte släppt loss det parasitära banksystemet lika mycket. Resultatet har blivit en avindustrialiserad ekonomi där den reella ekonomin krympt och ersatts av en finansiell bubbelekonomi där alla tror att de kan bli rika på spekulation på börsen eller på evigt stigande priser på fastigheter.

Inflationen kommer punktera bostadsbubblan oavsett vad Riksbanken gör - i valet mellan mat och att betala av på påhittade "lån" till bankerna kommer folk välja mat. När priserna på bostäder sjunker kommer bankernas balansräkningar hamna på minus och de kommer höja räntorna för att kompensera. Höjda räntor gör att bostadsbubblan pyser ut än mer luft - osv.

Det kommer det finnas två alternativ när bankerna kraschar:

1) Bankerna får s.k "Bail in" - dvs skuldavskrivningar varvid ditt kontoinnehav skrivs av

2) Staten nationaliserar bankerna (såsom vid bokraschen på 1990-talet) och skriver av de påhittade skulderna som stat, kommuner, företag och folk har till de privata bankerna.

Alternativ 1) innebär att bankerna kommer kunna fortsätta parasitera på en alltmer krympande ekonomi. Köpkraften kommer även minska av de sk bail ins då penningmängden minskar

Konsekvenserna för alternativ 2) blir att

* Folk får ökad köpkraft då de slipper betala av på de påhittade skulderna till bankerna. Folk skulle då äga sina bostäder på riktigt (ett hyresstopp kan implementeras samtidigt så att fastighetsägare bara kan ta ut kostnader  för driftskostnader samt en liten vinst - det som förr kallades brukshyra) . Lönerna behöver inte höjas som kompensation för ökad inflation vilket i sin tur ökar landets konkurrenskraft.

* Företag får större konkurrenskraft då de får drastiskt reducerade fastighetskostnader samt andra avskrivningar av påhittade skulder till bankerna

* Påhittade skulder som bankerna försatt staten och kommunerna i skulle försvinna och därmed skulle även behovet av skatteintag minska - vilket bl.a skulle kunna användas för att sänka drivmedelskostnader. Detta skulle också öka företags konkurrenskraft.

* Staten kan sköta betalningssystemet gratis så att alla avgifter som bankerna tar ut kan avskaffas. Detta skulle leda till lägre kostnader för företag och hushåll gynnande landets konkurrenskraft

Så vilket val kommer politikerna ta? Med största sannolikhet kommer de välja att rädda bankerna. Även om de skulle vilja välja alternativ 2) så är banklobbyn så stark att landet skulle straffas med sanktioner om det valet görs. Det är ingen tillfällighet att bara bankekonomer får komma till tals i media för att beskriva i vilket tillstånd ekonomin befinner sig. Så tyvärr kommer den finansiella parasiten tillåtas suga ut den reella ekonomin till sista bloddroppen.

 ---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Vad är det som kineserna gör rätt som väst gör fel?