Ska obegränsad strejkrätt vara lönegrundande istället för den "osynliga handens" godtycke?

 

Vad är ett arbete och hur utvärderas det?

I antropologen David Graebers bok ”Bullshit jobs” hänvisar Graeber till undersökningar som visar på att ungefär 50% av de som ”arbetar” inte har en aning om vilken nytta deras ”arbeten” har. Med "Bullsjit-jobs" avser Greaber just arbeten som inte ens de som utför dem anser jobben ha någon som helst funktion (städare kan motivera sitt arbete - det är mao inget "bullshit job")

Skaparen av det moderna BNP-måttet Simon Kuznets ansåg att det finansiella systemet inte skulle räknas med i BNP-måttet då det inte bidrog med något nyttigt för samhället i form av varor och tjänster - det finansiella systemet var enligt honom en "disservice". Han ansåg även att reklam och militär skulle dras av från BNP då de också var en "disservice".

Enligt "nobelpristagaren" i ekonomi Angus Deaton är de flesta av de som får högst inkomster i samhället parasiter:

"That is, the fact this economy isn’t what we’ve been told. In reality, it’s largely a rent-seeking based system, in which a meaningful percentage of the people who earn the most money are not only not adding value to society, they’re in fact parasites feeding off the general public.”

Dagens värdering av arbete påstås ju grunda sig på Adam Smiths idéer om "den fria marknaden" . Men läser man Adam Smiths "Wealth of Nations" (vilket ytterst få marknadsliberaler gjort) delar även han in yrken i produktiva samt improduktiva (dvs yrken som parasiterar på de som producerar något). Nedan bild är en lista på yrken som han ansåg vara "improduktiva".

Det är mao inte troligt att Adam Smith skulle acceptera den värdering som den sk "osynliga handen" gör idag. Det kanske är dags att skapa ett annat värderingssystem där nyttan av ett arbete bättre kan värderas? Ett sätt skulle kunna vara att tillåta obegränsad strejkrätt och utgående från samhällskonsekvenserna värdera nyttan av ett arbete. Vad skulle t.ex samhällskonsekvenserna bli om all vårdpersonal strejkade samtidigt? Det skulle resultera i extremt mycket lidande väldigt snabbt. Dvs vårdpersonal ska ha hög lön. Vad skulle hända om t.ex "influeraren" Bianca Ingrosso strejkade i ett halvår? Troligen inte ett skit.

För att sammanfatta är dagens värdering av arbete helt sjukt! 



---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------

 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion