Använder bankerna kryptovalutor för att tvätta pengar?

 Man kan fråga sig om bankerna utnyttjar anonymiteten i kryptovalutorna för att penningtvätta. 55% av världens 100 största banker har investerat stora summor i kryptovalutor. Det finns all anledning att tro att siffran är än större då bankernas möjligheter att dölja sina handlingar tycks vara obegränsad och bankernas moral nästintill noll.

Fd FN chefen för hantering av narkotika och brottslighet, Antonio Costa, har sagt att det enda som höll uppe många banker 2008 var likviditeten de fick in genom illegal knarkhandel (som ju sker i dollar). Costa citerad från en artikel från The Guardian:

"In many instances, the money from drugs was the only liquid investment capital. In the second half of 2008, liquidity was the banking system's main problem and hence liquid capital became an important factor,"

Det är mao lukrativt för banker att säkra sin plats i penningtvättandet genom att ha tillgång till kryptovalutor. För det är inga små summor som måste tvättas på ett eller annat sätt genom banksystemet. Enligt samme Antonio Costa är knark den viktigaste jordbruksprodukten i världen. Knarkhandeln är en del av den sk narcodollarn som har samma återforslingsmekanism som oljedollarn (petrodollar recycling). Dvs incitamentet för banker att delta i penningtvättandet är extremt stort. Knarkhandeln omsätter mao enorma belopp och är en hörnsten i dollarimperialismen (Sovjets utrikesminister Molotovs uttryck när dollarn vann över Keynes Bancor-förslag vid Bretton Wood).

En annan aspekt till bankernas intresse kan vara att kryptovalutor blivit en till av alla de bubblor som bankerna skapat genom att hitta på skulder/krediter från luften. Kryptovalutorna har blivit ett pyramidspel likväl som bostadsbubblan, börsen och andra tillgångsbubblor vars anknytning till verkligheten totalt lämnat moder jord. Pyramidspel kan bara stå på fötterna så länge de växer - ploppar en bubbla riskerar detta att ploppa nästa bubbla då någons skuld är en annans tillgång.

Så för att sammanfatta - kryptovalutor är en del av den fiktionsekonomi som det finansiella systemet skapat som härskar över den reella ekonomin. Såsom "nobelpristagaren" (det är ju en till låtsaskonstruktion - det finns inget nobelpris i ekonomi) Angus Deaton uttryckte det:

"That is, the fact this economy isn’t what we’ve been told. In reality, it’s largely a rent-seeking based system, in which a meaningful percentage of the people who earn the most money are not only not adding value to society, they’re in fact parasites feeding off the general public.”

Kryptovalutor är en del av av problematiken men vill man komma åt rötan måste man gå betydligt djupare än att förbjuda kryptovalutorna. Det finansiella systemet måste göras transparent, demokratiseras och förstatligas.

---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion