Kreditavregleringen = ett långsamt ekonomiskt självmord

Före 1985 styrde politikerna var nya påhittade krediter som bankerna hittade på skulle gå till. Detta kallades fönsterstyrning där fönstret för bankerna att hitta på och "låna ut" krediter till spekulation i framför allt bostäder bestämdes vara väldigt litet. Politikerna såg istället till att fönstret för krediter till företagande var stort.

1985 skedde kreditavregleringen iom den sk "novemberrevolutionen" och bankerna skulle själva sköta vart påhittade skulle gå till. Idag regleras bankernas påhittade "utlåning" istället av ett riskvikt-system baserat på regelverket i Basel3 där olika riskvikter sätts på påhittad "utlåning" till olika saker. Riskvikten för att bankerna hittar på sina egna skulder och "lånar ut" dessa till företag är högre än att hitta på till "bostadslån". Mao bankerna "lånar" inte gärna ut sina egna påhittade skulder till företag då företag kan gå i konkurs och banken hamnar i pottan. Däremot har bankerna vidgat fönstret för påhittad "utlåning" till bostäder vilket lett till en enorm bostadsbubbla - banken kan ju alltid sno bostaden om köparen inte kan betala.

Man kan se kreditavregleringen som det omvända till den fönsterstyrning som ekonomiprofessor  Richard Werner i boken "Mammons furstar" beskriver skedde i t.ex Japan efter andra världskriget där fönstret för påhittad "utlåning" till köp av befintliga bostäder var väldigt litet samtidigt som bankerna tvingades hitta på "lån" till företag då det kreditfönstret var stort. Werner förklarar att detta var orsaken till att Japans ekonomiska framgångar - priserna på fastigheter hölls nere vilket gjorde att Japan fick en kostnadsfördel gentemot länder där bankerna har fått parasitera fritt genom att trissa upp priserna på fastigheter (Tysklands och de asiatiska tigrarnas ekonomiska framgångar förklarar Werner på samma sätt - ja, även Kinas)

Som sagt, de sk riskvikterna i Basel3 har den omvända prioriteringen - att maximera bankernas parasitering genom att de framför allt fått trissa upp bostads och fastighetspriserna till fantasirymden samtidigt som företag har väldigt svårt att få fördelaktiga påhittade "lån" av bankerna.

Mao riskvikterna leder långsiktigt till ekonomiskt självmord för ett land. Bankerna har suddat ut gränsen mellan spekulation och investering och fått oss att tro att det är samma sak. Folk har trott att spekulation i evigt stigande bopriser är en investering när det i ett samhällsekonomiskt perspektiv är vägen till självmord. Landet har avindustrialiserats och vi påstås nu leva i "det postindustriella samhället" - men som ekonomiprofessor Steve Keen brukar säga:

"”I’ve always said, yes, there is a post-industrial society. It’s called “hunting and gathering”

Ytterst handlar det om att återinföra demokratiska beslut kring penningsystemet. Kreditavregleringen var ett steg i att försöka införa en finansdiktatur. Vi är nästan där nu.
 
Det läskiga är att centralbankerna kommer bli härskare över allting i en nyfeodal ordning då de kräver att vara helt självständiga från alla politiska beslut. De kan stänga av kontot när de vill om någon blir uppkäftig. Läskigt att BIS ordförande Carstens i princip säger detta i nedan video.
 
Ska CBDC (e-krona i Sverige) införas måste finansdiktaturen avsättas från tronen och hela systemet demokratiseras.
 
Att vi lever i en finansdiktatur såg redan Tolikien igenom när han skrev:
 
The true equation is ”democracy” = government by world financiers.”

 

 
 
---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Vad är det som kineserna gör rätt som väst gör fel?