Kan finanskapitalismen överleva en omställning till en hållbar lokal ekonomi?



Kontanter har kort räckvidd. Du handlar för kontanter i din närmiljö - du betalar inte gärna någon genom att stoppa en 500-lapp i ett kuvert och hoppas att den kommer fram med posten.

Bankernas krediter har lång räckvidd. Bankerna kan genom sitt nätverk flytta krediter runt jorden på några sekunder.

Mao ligger det i finanskapitalismens intresse att förlägga tillverkning och konsumtion så lång bort från varandra som möjligt då det omöjliggör betalning med kontanter.

Finanskapitalismen har mao ett intresse att döda alla former av betalningar som sker lokalt med kontanter då bankerna inte kan ligga som en binnikemask i betalströmmarna och suga ut vad det lokala samhället skapar. Används kontanter minskas dessutom även bankernas möjlighet att hitta på krediter som de kan skuldsätta allt med.

Ett annat sätt är att se till att skapa megastora städer och separera dessa från landsbygden där matproduktionen sker. Det skapar också avstånd som omöjliggör betalningar med annat än bankernas påhittade krediter.

Mycket tyder dock på att den finansiella senkapitalismen nått vägens ände. Jordens resurser håller på att ta slut och ohållbarheten i dagens "frihandels"-system där lokal ekonomi offras för att finanskapitalet ska kunna flyttas runt för att suga ut billigaste arbetskraften genom att skutta från land till land fungerar inte länge till.

En återgång till en mer lokal ekonomi kommer potentiellt stänga av bankerna från betalströmmarna då folk kommer kunna betala varandra med kontanter eller eventuellt lokalt skapade valutor. Lokala värden kommer i större utsträckning skapas och förbrukas inom det lokala området och finanskapitalet kommer inte kunna lägga sina utsugningstentakler i betalströmmarna och parasitera i samma omfattning.

Så för att sammanfatta:
För att finanskapitalet ska kunna fortsätta  parasitera måste alla gränser suddas ut så att avståndet mellan produktion och tillverkning blir så stora som möjligt. Kommer finanskapitalismen kunna överleva en omställning till ett hållbart ekonomisk system?

---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Vad är det som kineserna gör rätt som väst gör fel?