Har bankerna skrivit på sin egen dödsdom genom att de dödat behovet av kontanter?

---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------


När guld var monetär bas hittade bankerna på sina egna skulder/krediter på guld och dessa skuldsedlar användes som betalmedel istället för guldet. Fastän bankerna hittade på mångfalt fler skuldsedlar på guld än de tagit emot som insättningar (dvs ett uppsåtligt bedrägeri som fortgår än idag) så fanns det en praktisk funktion i detta. Nisse kunde lämna in sitt guld i t.ex Stockholm varvid banken skrev upp sin skuld på Nisses konto. Nisse kunde sedan göra en överföring till Per i Göteborg varvid banken blev skyldig Per guld istället. Per kunde sedan gå till sin bank i Göteborg och hämta ut guldet varvid banken skrev av sin skuld till Per (Pers konto nollställdes mao).

Genom kreditsystemet behövdes mao Nisses guld aldrig fysiskt flyttas från Stockholm till Göteborg. Kreditsystemet hade mao en funktion då transporter av guld hitan och ditan vid varje transaktion kunde undvikas.

Samma sak gällde när sedan sedlarna och mynten blev monetär bas (dvs när guldmyntfoten upphörde, i Sverige 1931). Nisse kunde lämna in en tusenlapp på sin bank i Stockholm och Per kunde hämta ut en  tusenlapp från sin bank i Göteborg.

Dvs så länge som betalmedlet var fysiskt (dvs guldet eller sedlar och mynten) så hade kreditsystemet en funktion då det kortade ned tiden och undvek en massa transporter av betalmedlet (Nisse behövde inte åka till Göteborg för att lämna tusenlappen i handen till Per).

Men idag sker nästintill alla transaktioner digitalt. Bankerna själva har avlivat det konkurrerande betalmedlet sedlar och mynt som utgjorde grunden för behovet av ett kreditsystem. Och om bankerna inte längre behövs för att en transaktion ska kunna ske mellan Nisse och Per; varför ska då kreditsystemet upprätthållas? Varför behålla helt onödiga mellanhänder i transaktionerna som ligger som binnikemaskar och tar ut avgifter?

Sedlar och mynt behöver ingen mellanhand men de har, såsom beskrivs ovan, en kort räckvidd. Om avståndet blir stort krävs ett kreditsystem för att man ska kunna betala med kontanter. Men på korta avstånd är kontanter förträffliga! Jag betalar dig en tusenlapp direkt i handen - ingen bank ligger som en binnikemask mellan dig och mig och tar ut avgifter. Varför ska inte det digitala betalsystemet fungera likadant? Varför ha kvar en totalt onödig mellanhand som tar ut helt onödiga avgifter?

Mao har bankerna avskaffat behovet av dem själva genom att de avlivat behovet av att använda kontanter? Har bankerna genom digitalisering skrivit på sin egen och därmed det skuldbaserade kreditsystemets dödsdom?

Jag personligen försöker använda kontanter så mycket det går.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Vad är det som kineserna gör rätt som väst gör fel?