Är det växande användandet av SDR ett tecken på dollarns fall såsom härskarvaluta?

 Kanske kan vara intressant att diskutera vad som händer med dollarn som ju är hörnstenen i dagens finansiella system då dollar fungerar som världens reservvaluta.

Jag tror att dollarn kommer avsättas från tronen stegvis. Kineserna kommer t.ex inte dumpa sitt enorma berg av amerikanska statsobligationer för då skulle värdet på RMB öka och förstöra Kinas exportindustri (dvs Kina skulle inte kunna exportera lika mycket då deras prylar blivit för dyra). Kineserna använder sitt dollarberg för att bygga i t.ex Afrika - men de dumpar, som sagt, inte alla dollar på en gång..

IMF skapade i augusti i år 650 miljarder SDR, en enorm ökning, för att öka likviditeten i det finansiell systemet (det finansiella systemet består ju nästintill bara av krediter, dvs skulder, och nästintill inga pengar, därav likviditetsbristen) . SDR börjar användas alltmer istället för dollar mellan länder. Slänger med några länkar som bekräftar detta.

Intressant är att Keynes Bancor-förslag, som förlorade vid Bretton Wood, håller på att vinna över dollarimperialismen (Sovjets utrikesminister Molotov använde det uttrycket för att beskriva dollarns härskarställning efter Bretton Wood). SDR är ju en urvattnad form av Keynes Bancor.

En pryl lite vid sidan om är att Magdalena Andersson blev ordförande för IMFC men avgick tämligen omgående när hon blev statsminister. Kan det vara för att det inte ska vara för uppenbart att hon företräder finansiella intressen? Kan det vara för att hon som socialdemokrat inte vill bli förknippad med IMF:s skitiga historia där u-länder utarmats med SAP-programmen och obetalbara sk "lån"?

En annan sak som kan vara intressant att diskutera är om detta är en del av "The great reset".

IMF Governors Approve a Historic US$650 Billion SDR Allocation of Special Drawing Rights

Argentina set to make $1.9 bln loan payment to IMF

November Data Shows More Countries Are Using Special Drawing Rights; Over 30 Countries Have Actively Used Most of Their New SDRs


---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Vad är det som kineserna gör rätt som väst gör fel?