Är det rätt att kalla banker för ut och invända pantbanker?


När du går in i en pantbank och pantar säg ett guldarmband så får du en penningkredit av pantbanken. Du lämnar ifrån dig armbandet i pant skriver på ett avtal om hur länge armbandet kan ligga på pantbanken innan du hämtar ut den samt att pantbanken övertar ägandet om du inte betalar i tid.

Säg att du hittar en kasse med 100 000 kronor i en kasse hos din avlidne moster och går till banken och gör en insättning. Banken lånar då pengar av dig och banken skriver upp sin skuld till dig på ditt konto - du ger mao banken en penningkredit och du är kreditgivare och banken är kredittagare av det som står på ditt konto.

DU ÄR MAO ALLTID KREDITGIVARE OCH BANKEN LÅNTAGARE AV DET SOM SKRIVS PÅ DITT KONTO!

När banken påstår sig låna ut till dig vänder banken totalt ut och in på allt ovan. Säg att du ska köpa ett hus för en miljon kr. Banken köper då en försäkran av dig (promissory note) för 1 miljon kr men skiter i att betala. Banken köper mao försäkringen på krita (kredit) och skriver upp bankens skuld till dig på ditt konto - DU är mao även i detta fall kreditgivare. Banken ljuger sedan häcken av sig genom att döpa om försäkringen (promissory note) till en "lånehandling" och påstår att det är du som lånat av banken. Banken lägger sedan den obetalda försäkringen på sin tillgångssida av balansräkningen och låtsas som om du gjort en insättning på en miljon kronor (vilket du ju bevisligen aldrig gjort).

Så om du går till pantbanken så ger pantbanken dig en penningkredit och kräver att hålla guldarmbandet  i pant. När du köper huset ger du banken en penningkredit (återigen: då ditt konto bara kan berätta hur mycket banken lånat av dig när den sket i att betala för försäkringen) men du måste lämna en pant i form av huset till banken.

Kan man inte med gott fog säga att pantbanker är fan så mycket hederligare än banker? I princip är allt vad bankerna gör tvärtemot vad de påstår.

---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Vad är det som kineserna gör rätt som väst gör fel?