Tolkien hade rätt! ECB och Riksbanken dikterar demokratin - inte Riksdagen!


Tolkien var penningreformist och ville ta ifrån bankerna makten att hitta på penningsurrogat (krediter). Han ansåg att det finansiella systemet hade makten över demokratin  - inte de demokratiskt valda politikerna, vilket han kort beskrev med "ekvationen":

”The true equation is ”democracy” = government by world financiers.”

 Riksbanken ges i riksbankslagen en långtgående självständighet gentemot Riksdagen och andra myndigheter vilket uttrycks i det sk instruktionsförbudet. Varken politiker eller andra utomstående får försöka påverka Riksbankens beslut enligt detta förbud -  de ska hålla käft och inte lägga sig i Riksbankens beslut! 

Direktionen för Riksbanken har förvisso även de ett instruktionsförbud  vilket förbjuder dem  att  söka  eller  ta  emot instruktioner rörande sitt arbete. Något direktionen fullständigt gav fan i att följa när de anlitade världens största fondförvaltare, Blackrock, som rådgivare till vilka företagsobligationer som Riksbanken skulle köpa upp (Blackrock är bl.a näst största ägare på börsen).

Notera kortslutningen i ovan. Riksbanken kan bryta mot Riksbankslagen genom att anlita Blackrock men politikerna får inte kritisera detta då det skulle bryta mot samma riksbankslag som uttryckligen säger att politiker inte får påverka Riksbankens beslut. Ett demokratiskt moment 22 där Riksbanken kan bryta mot riksbankslagen och hänvisa till samma riksbankslag för att få politikerna att hålla käften. Och då riksbankslagen även gör det i princip omöjligt att avsätta riksbanksledamöter så kan inget ansvar utkrävas t.om när Ingves uppenbart handlat i jäv när uppköpen av företagsobligationer gynnat de aktier Ingves själv äger.

För att ytterligare belysa hur absurt instruktionssförbudet är kan man utgå från Bank of Englands fd chef, Meryn Kings åsikt om att det nuvarande bank och penningsystemet är det sämst tänkbara. Vi har mao det sämst tänkbara penningsystemet och det enda sättet det kan hållas ihop på är genom att alla politiskt valda håller käften och inte kritiserar Riksbankens penningpolitiska beslut (mer än möjligen efteråt då det redan är för sent att påverka).

Riksbankens beslut syftar till att säkerställa den finansiella stabiliteten (dvs hålla den nakne kejsaren på fötter). Riksbanken säkerställer på så sätt det finansiella systemets överhöghet över den reella ekonomin. Riksbanken har använt sin makt att härska över penningpolitiken genom att blåsa upp tillgångsbubblor så värdet på framför allt bostäder och börs mer och mer hamnat i det fiktiva landskapet. Den finansiella sektorn har fått överhanden över den reella ekonomin. Det borde ju vara tvärtom - den reella ekonomin borde diktera.

Det absurda i att ha en helt oberoende Riksbank blir än mer synligt ur det perspektivet om man betänker att när skaparen av det moderna BNP begreppet, Simon Kuznet la fram sitt förslag hur BNP skulle beräknas inför amerikanska kongressen ville han inte att det finansiella systemet skulle räknas med i värdet av varor och tjänster - han ansåg att det finansiella systemet tvärtom skulle dras av från beräkningen då dess verksamhet enligt honom var en "disservice".  

Riksbankens uppgift att säkerställa den finansiella stabiliteten är mao att genom svammel klä finansiella fiktioner i klädseln av att de innehåller verkliga värden för att korthuset inte ska rasa. Det tragiska är att troligen tror Ingves och company själva på sina trollformler fastän deras svammel för länge sedan lämnat den reella ekonomin långt bakom sig.

Men varken ECB eller Riksbanken är nöjda med den nuvarande munkavlen som satts på demokratin - det måste bli än tystare för att inte nakenheten och absurditeten i systemet ska bli uppenbar. ECB vill att den nya riksbankslagen än mer stärker instruktionsförbudet och Riksbankens självständighet ( se t.ex: Rättsutredning om förslaget till en ny  riksbankslag och dess förenlighet med svensk  grundlag och EU-rätten ).

Det finns ingen demokrati om det finansiella systemet kan använda Riksbanken som vattenbärare och politiker inte får påverka Riksbankens beslut.

-----------------------------

Bilden ovan är från en bok där jag sammanställt frågor som Riksbanken aldrig svarade på när de höll ett sk "öppet hus" på sin facebook-sida. Min uppfattning av att Riksbanken vill framstå som "ett öppet hus" för att de dölja att Riksbanken egentligen är djupt odemokratiskt uppbyggd.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion