Frågar Riksbanken varför bankerna tillåts ljuga om att de är kreditgivare

 La in en till följdfråga till föregående post på Riksbankens facebook-sida. Roligt att ingen svarar! Säkert uppe i 14-15 frågor nu!  

"En följdfråga som faller ut naturligt ur ovan är varför bankerna tillåts ljuga om att bankerna är kreditgivare när de påstår sig "låna ut" till ett kundkonto? Att detta är en lögn bevisas av det faktum att ett kundkonto hos en bank endast kan innehålla en notering av hur många svenska kronor som banken lånat av kontokunden - mao banken är ALLTID kredittagare av det som skrivs på ett kundkonto. Detta bevisas också genom bankens balansräkning där kundkonton ligger på bankens skuldsida.

Ekonomiprofessor Richard Werner (bl.a myntare av begreppet QE och fd rådgivare åt den japanska centralbanken) har beskrivit bankernas "utlåning" utifrån ett juridiskt perspektiv. Enligt honom är stegen:

1) banken köper en försäkring från kontokunden där kontokunden försäkrar att betala "tillbaka" det banken "lånar ut" till kundens konto. Försäkringen är en sk "promissory note" som banken lögnaktigt döper om till en "lånehandling" fastän banken inget lånar ut - som Werner brukar påpeka har ingen bank någonsin lånat ut några pengar till ett kundkonto.

2) Banken noterar sin skuld till kontokunden på hens konto och kontokunden kan använda bankens skuld som betalningsmedel såsom om skulden vore centralbankspengar.

Slutsats:

Banken köper mao försäkringen på krita och skriver upp sin skuld på kundens konto. Mao banken är kredittagare - INTE kontokunden! Kontokunden är ALLTID kreditgivare av det som skrivs på ett kundkonto.

Borde det inte vara Riksbankens uppgift att klargöra vem som är kredittagare och vem som är kreditgivare när banken påstår sig kunna "låna ut" till ett kundkonto? Eller kanske är det schamanen Ingves (återigen - Ingves epitet på sig själv) uppgift att dimma till begreppen så att ingen ifrågasätter systemet (för annars kan det ju, som sagt, bli bankrusningar)? Är det så att schamanen Ingves medvetet döljer sanningen på det sätt som ekonomiprofessor John Kenneth Galbraith en gång beskrev? Citat:

“The study of money, above all other fields in economics, is one in which complexity is used to disguise truth or to evade truth, not to reveal it. The process by which banks create money is so simple the mind is repelled. With something so important, a deeper mystery seems only decent."
"
---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion