Frågar Riksbanken om lämpligeten i att den ger ut ett förfalskat nobelpris

 La upp en till följdfråga till min tidigare på Riksbankens "öppna hus" på facebook. Min föregående fråga finns i min föregående post. Antar att jag inte får ett svar denna gång heller.

(för den som inte vet så är inte "nobelpriset" i ekonomi ett riktigt nobelpris som Nobel instiftat. "Nobelpriset" i ekonomi delas ut av Riksbanken - därför skriver jag att det är ett förfalskat "nobel"pris)

"

Tar en till följdfråga på ovan.

Det är nu en gång för alla bekräftat av såväl Riksbanken, Bank of England, Tyska centralbanken etc att bankerna skapar större delen av penningmängden genom att hitta på sina egna skulder (krediter) från luften och "låna ut" dessa till kundkonton på det sätt som ekonomiprofessor Richard Werner redogör för ovan.

Det absurda är att ekonomer inte lär sig detta utan istället blir itutade den överkomplicerade sagan om Fractional Reserve Banking (FRB) där bankerna tar emot insättningar som banken sedan lånar ut som sedan lånas in igen som lånas ut osv i en fallande geometrisk serie.

Det är så illa att t.o.m nationalekonomer som tagit emot Riksbankens förfalskade "nobel"pris tror detta. Paul Krugman tror t.ex fortfarande att bankerna bara är förmedlare mellan de som vill låna och de som är villiga att låna ut.

Nu är det ju ingen nyhet att bankerna hittar på krediter från luften. Nationalekonomen Knut Wicksell påpekade detta redan för över hundra år sedan. Något som Riksbanken måste ha vetat hela tiden, eller?

För antingen har Riksbanken vetat om att Wicksell hade rätt redan för över 100 år sedan eller så har Riksbanken varit lika okunniga som Krugman. Oavsett om Riksbanken varit totalt okunnig eller ej så kan man fråga sig hur lämpligt det är att Riksbanken ger ut ett förfalskat "vetenskapligt" "nobel"pris?

Kan det vara så även i denna fråga att Riksbankens mandat att säkerställa den finansiella stabiliteten gjort att Riksbanken velat dölja att bankerna hittar på krediter från luften så att det inte blir bankrusningar? Henry Ford sa att det t.o.m kunde bli revolution om folk förstod hur penningsystemet fungerar. Hur går schamanen Ingves mandat att skapa förtroende för detta system ihop med att Riksbanken ger ut ett förfalskat "vetenskapligt" "nobel"pris i ekonomi?
"

---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 ----------------------- 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Vad är det som kineserna gör rätt som väst gör fel?