Frågar Riksbanken om bankernas skulder på svenska kronor ÄR svenska kronor

 Jag får inga svar av Riksbanken på deras facebook-sida. Jag är uppe i 15-16 frågor nu. Jag är dock lite förvånad att de låter frågorna ligga kvar - trodde de skulle radera dem ganska fort.

Mina senaste frågor:

"

Hej igen! Tar lite fler frågor som ni på Riksbanken säkerligen inte heller besvarar.

Kan bankernas skulder på svenska kronor till kontoinnehavare vara svenska kronor? Blir inte konsekvensen av att hävda detta lika ologiskt som att hävda att en skuld på tio bananer ÄR tio bananer?

Låt oss fastställa att ett kontoinnehav bara kan innehålla bankens skuld på svenska kronor till kontoinnehavaren.

Riksbanken har ensamrätt på att skapa centralbankspengar (dels i digital form till bankernas konton på Riksbanken som bara bankerna kan använda då Riksbanken skyddar detta oligopol, dels i fysisk form, dvs sedlar och mynt, som allmänheten kan använda). Dessa centralbankspengar benämns svenska kronor.

Säg att jag hittar en påse med 100 000 kronor i sedlar hos min avlidna moster. Jag går till banken och gör en insättning. Banken tar emot sedlarna och stoppar dessa i kassavalvet (blir en tillgång för banken) samtidigt som banken skriver upp att den nu är skyldig mig 100 000 svenska kronor på mitt konto.

Vi har ovan visat att ett kundkonto hos en bank bara kan innehålla bankens skuld på svenska kronor (dvs centralbankspengar) till kontokunden och inget annat.

Den logiska slutsatsen av detta är att en bank ALDRIG kan "låna ut" svenska kronor till ett kundkonto - det enda en bank kan "låna ut" till ett kundkonto är bankens egna skuld på svenska kronor till kontoinnehavaren. Eller har Riksbanken en annan logik som kan påvisa att bankerna kan "låna ut" svenska kronor (dvs centralbankspengar) till kundkonton?

Om det nu är fullständigt bevisat att en bank ALDRIG kan "låna ut" svenska kronor till ett kundkonto så kan man ju undra varför bankerna får påstå att de ändå kan göra det. Borde inte bankerna tvingas säga som det är när de påstår sig "låna ut" till ett kundkonto? Borde inte bankpersonalen tvingas säga:

-"Tyvärr kan vi inte låna ut svenska kronor till ditt kundkonto då ditt kundkonto bara kan innehålla bankens skuld på svenska kronor till dig. Men banken kan genom dubbel bokföring hitta på sin egen skuld på svenska kronor och "låna ut" dessa till ditt konto"

Bankernas skulder på svenska kronor till kontokunderna räknas in i det bredare penningmåttet och kan användas av kontoinnehavarna som om de vore svenska kronor - folk i allmänhet vet inte skillnaden. Borde det inte vara Riksbankens uppgift att upplysa folk om att bankerna bara kan "låna ut" sina egna skulder till kundkonton och inget annat?

Vidare; om nu någon parts skuld på svenska kronor ska accepteras som allmänt betalmedel borde det då inte vara demokratiskt förankrat vems skulder som ska få detta privilegium och denna upphöjdhet? I synnerhet när denna part kan hitta på sina egna skulder från luften och "låna ut" dessa (genom dubbel bokföring) och sedan kräva ränta på påhittet - på det sätt som banker idag tillåts göra.

Vad gör Riksbanken för att upplysa folk om att bankerna bara kan "låna ut" sina egna skulder på svenska kronor till kundkonton och inget annat? Eller är det så att Riksbanken har den motsatta uppgiften - att inbilla folk att kundkontot kan innehålla svenska kronor? För om folk fattar att kundkontot bara innehåller bankens skuld och inget annat kan det bli bankrusningar. Är det så att Riksbankens mandat att säkerställa den finansiella stabiliteten tvingar Riksbanken till att dölja sanningen så att kontoinnehavarna inte springer till bankomaterna och tvingar bankerna att betala sina skulder?"
 
---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------   

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Vad är det som kineserna gör rätt som väst gör fel?