Finland är ett skräckexempel på vad som händer om "marknads"hyror införs

Finland brukar ju framföras som praktexemplet för de som vill införa sk "marknadshyror" Men kollar in vad som hände i Finland så rasar den argumentationen tämligen snabbt. Hyrorna har stigit dramatiskt i Finland och Finland betalar årligen 20 miljarder i bostadsbidrag till de som inte har råd att att bo i sina lägenheter. Sverige betalar årligen 5 miljarder. Sverige har dubbelt så stor befolkning som Finland så om Sverige skulle komma upp i motsvarande siffra skulle 40 miljarder betalas ut i bostadsbidrag. Pengar som skulle gå direkt till fastighetsägarna i form av arbetsfria inkomster (kolla gärna min tidigare post). Som jämförelse kostar försvaret runt 50 miljarder (men jag kanske har lite gamla siffror där).

 
Mao "Kapitalet höjer hyrorna, staten bostadsbidragen" - men det är inte fastighetsägarna som ror så svetten lackar!
 
Lite andra jämförelser mellan Sverige och Finland: I Sverige har 186 000 personer bostadsbidrag.: I Sverige har 186 000 personer bostadsbidrag. I Finland har 586 000 personer bostadsbidrag då de inte klarar av att betala hyran. Med tanke på att Sverige har dubbelt så stor befolkning skulle mao Sverige få 1,1 miljon människor som måste få bostadsbidrag för att klara hyran.
 
Mao den sk "marknadslösningen" skapar segregation och bidragsberoende (men det kanske är syftet så att Moderaterna, Centern, Liberalerna etc har bidragstagare att pissa på för att vinna röster?)
 
I Finland lägger staten dessutom ut18 miljarder årligen på att bygga hus som folk har råd att bo i till självkostnadspris, sk "social housing" . I Sverige ligger statens investeringsstöd på 3 miljarder. Skulle Sverige bygga "social housing" på samma sätt som i Finland för att öka bostadsbeståndet för fattiglappar skulle staten således tvingas punga ut med motsvarande 36 miljarder.

Så Finlands "marknads"modell är extremt statligt subventionerad och dyr samt ämnad att ge fastighetsägarna enorma summor inkomster i sömnen. Den sk "marknaden" i Finland är uppdelad i en hårt statlig reglerar del där fattiglappar separeras från rikemansfolket. Det är mao inte mycket till "marknad" i Finland heller.

Staten borde, liksom i Finland, bygga fler bostäder som folk har råd att bo i. Men staten ska inte införa sk "marknadshyror" ämnade att ge fastighetsägare inkomster i sömnen.
 
---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion