Riksbanken vill vara sjävständig fastän den i hundra år inte vetat vad den sysslar med

--------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------


Riksbanken har i hundra år varit ovetande (?) om hur bankernas  sk "kreditskapande" gått till. Ekonomer tror fortfarande på sagor om Fractional Reserve Banking samt att bankerna bara är intermediärer mellan långivare och låntagare då det är dessa sagor som universiteten "lär ut". T.o.m "nobelpristagaren" (dvs låtsas-nobelpriset som Riksbanken ger ut) Krugman tror ju fortfarande på dessa sagor fastän Bank of England i sin rapport över hur pengar skapas fastslår att Knut Wicksell hade rätt  när han för över hundra år sedan hävdade att banker hittar på krediter/skulder från luften. Sug på den! I hundra år har varken Riksbanken, bankerna eller ekonomer  "haft en aning" om vad bankerna sysslar med :)

Men givetvis har Riksbanken och storbankerna förbannat väl vetat om att bankerna hittar på skulder/krediter från luften och "lånar ut" påhitten. Eller har verkligen Riksbanken under hundra år varit så totalt inkompetent att den varit ovetande? Frågan är då vilket som är värst?

1) Riksbanken har under hundra år ljugit häcken av sig (genom att bland annat ge ut ett förfalskat "nobelpris" som strukit lögnerna medhårs)

2) Riksbanken har under hundra år varit totalt inkompetent då ingen på Riksbanken har haft en aning om hur bankerna skapat 99% av den sk penningmängden genom påhittad "utlåning"

Oavsett vilket av ovan tolkningar som gäller har Riksbanken förbrukat sin rätt att vara en självständig institution. Demokratisera Riksbanken och tillsätt ekonomer som vet vad de sysslar med samt inte ljuger.

Hur totalt bortsnurrade ekonomerna blir via sin "utbildning" illustreras ganska väl av nedan intervju där Birger Schlaug frågar en professor i ekonomisk historia hur pengar skapas och professorn inte har en susning:



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion