Krediter kräver skuldsättning, pengar är skuldfria

--------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 ----------------------- 

Bankerna lyckas dölja att deras krediter kräver att någon sitter i skuld genom att få folk att tro att bankernas skulder ÄR pengar. Riksbankens uppgift är att se till att denna förvirring kvarstår så att folk inte springer till bankomaterna och kräver att bankerna ska betala sina skulder, dvs hindra bankrusningar. 

Pengar är till för att betala skulder, dvs döda skulder. Banker idag är till för att föda skulder - ju fler påhittade skulder som banken föder desto mer kan banken suga ut den riktiga ekonomin.

Jag har svårt att se något om är viktigare än att få folk att inse att krediter och pengar är helt skilda saker även om de båda kan fylla funktionen av att vara betalmedel. Så det här blir kanske ett överpedagogiskt inlägg.

Om du betalar mig med en femhundralapp direkt i handen så minskar mängden skulder i samhället med femhundra kronor. Säg att femhundralappen var snabb som blixten och kunde växla händer i ljusets hastighet. då skulle den teoretiskt kunna betala, dvs döda, ALLA skulder i samhället. Kontanter är pengar då ingen sitter i skuld för att de ska existera (i praktiken sitter inte ens Riksbanken i skuld sedan guldmyntfoten avskaffades 1931). Kontanter är pengar då de gör vad pengar ska göra - döda skulder.

Det är, som sagt, så pengar ska fungera - de ska minska skuldsättningen. Men vi har inget riktigt betalsystem, istället har vi ett system där bankerna tillåts hitta på alltmer skulder (=krediter) som används som betalmedel ISTÄLLET för pengar. Om alla påhittade skulder betalades skulle det inte finnas några betalmedel att betala med (förutom den ynka procent sedlar och mynt som cirkulerar). 

Jag vet! Det är svårt att smälta att systemet är så idiotiskt uppbyggt att bankerna måste skapa skulder för att det ska finnas något att betala skulderna med. Det är idiotiskt men inte så svårt att förklara. Därför drar jag upp historien om Nisse och korvgubben igen. 

Det var en gång ett fattigt samhälle där ingen hade några pengar. Nisse var hungrig så Nisse gick till korvkiosken och frågade om han fick handla en korv på krita (dvs Nisse frågade om korvgubben ville ge Nisse en kredit). Korvgubben gick med på att Nisse köpte korven på krita och skrev en lapp där det stod: "Nisse är skyldig 50 kr".

Ovan skapades en kredit då Nisse inte hade några pengar - dvs i brist på pengar skapades krediten. Ingen betalning med pengar skedde!

Säg nu att korvgubben inte heller har några pengar men måste köpa nya korvar på ICA. Korvgubben frågar då om ICA-handlaren kan ta över skuldlappen som betalning. ICA-handlaren litar på Nisse och accepterar att ta emot skuldlappen. Nisse är nu skyldig ICA-handlaren 50 kronor.

Ovan användes
återigen krediten som betalmedel  pga av penningbrist.


Hoppas att ovan klart visar att man faktiskt kan betala med någons skuld (kredit). Vad mer har vi lärt oss? Jo att
om det inte finns tillräckligt med pengar tvingas folk sätta sig i skuld och krediter skapas - krediter kan mao ses som en nödlösning när pengar inte finns. 

Säg nu att Nisse hittar på än mer av sina egna skulder (krediter) och dessutom "lånar ut" dem till folk. Nisse skriver helt enkelt bara lappar där det t.ex står: 

"Nisse är skyldig innehavaren av denna lapp 2000kr" 

och den som "lånar" denna påhittade lapp skriver på en "lånehandling" att hen är skyldig Nisse 2000 kronor. Notera att varken Nisse eller personen som skrev på "lånehandlingen" egentligen lånat ut något alls - Nisse har bara hittat på två skulder på pengar som inte finns. Så det finns fortfarande inga pengar i det lilla samhället men Nisses skuldlappar (krediter) cirkulerar som betalmedel ISTÄLLET för pengar.

Ju mer skuldlappar Nisse hittar på desto mer skuldsatta kommer både Nisse och folk bli. Folk i det lilla samhället blir så vana vid att använda Nisses skulder/krediter som betalmedel att de till slut glömmer bort att det finns något som heter pengar. Nisse å sin sida gör allt för att sudda ut vetskapen om att det existera något som heter pengar och gör allt för att folk ska tro att hans skuldlappar ÄR pengar.

Samhället tyngs alltmer ned av alla skulder som Nisse hittar på och Nisse blir allt rikare på sitt bedrägeri då han kräver pant och ränta då han "lånar ut" sina skulder/krediter. De flesta i samhället blir allt fattigare och missnöjet sprider sig. 

En gammal gubbe i samhället har dock kvar minnet av pengars existens och lyckas övertyga folk om att alla skulder som Nisse hittat på är just påhitt och att Nisse i verkligheten inte lånat ut någonting alls. Folk blir förbannade och går till Nisses hus med högafflar. De släpar ut Nisse på torget och hänger upp honom i närmsta lyktstolpe. Den gamle vise mannen deklarerar att alla tillgångar som Nisse anskaffat ska fördelas rättvist bland de som bor i samhället samt att de skulder som Nisse hittat på ska avskrivas och alla Nisses skuldlappar rivas.

Men en än visare kvinna i folksamlingen påpekar att det inte finns några inga riktiga pengar i samhället och om alla Nisses skuldlappar rivs skulle det inte finnas något betalmedel kvar i samhället. Folksamlingen blir konfunderad men kvinnan har även lösningen på problemet. Hon säger att alla skulder ska avskrivas men Nisses skuldlappar ska inte rivas - de ska bli skuldfria pengar. Folksamlingen enas om att omvandla Nisses krediter/skulder till riktiga pengar.

Ovan är precis hur vårt sk penning och betalsystem fungerar - det är bara att byta ut Nisse i ovan berättelse med valfri bank. Bankerna sätter allt i skuld på samma sätt som Nisse genom att hitta på och "låna ut" bankens egna skulder och nästintill inga riktiga pengar finns kvar i samhället. Allt och alla hamnar i allt djupare skuld till bankerna som sitter på alla tillgångar såsom pant samt kan mjölka oss alla (om inte annat så genom skatten då staten är förbjuden att skapa pengar - staten måste också enligt lag "låna" påhittade krediter av bankerna).

Och precis som i det lilla samhället finns det inget betalmedel om alla skulder som bankerna hittat på avskrivs.

Vi borde mao göra precis som den visa kvinnan föreskrev:

1) Nationalisera bankerna och göra om deras skulder/krediter till kontokunder till riktiga pengar

2) Ha skuldavskrivningar för folk, företag, stat och kommuner

3) Omfördela parasitrovet som finansmaffian anskaffat sig (Wallenberg, Göran Persson och gänget)

4) Ställa ansvariga politiker, bankirer och riksbanksledamöter till ansvars. Kanske inte hänga upp dem i lyktstolpar men åtminstone skatta dem extremt hårt så att de hamnar på existensminimum.

Kommentarer

  1. Systemet har två lägen, kollaps, på grund av brist på skuldtagare eller exponentiellt växande tillväxt tills kollaps inträder. Pest eller kolera, bara att välja.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! De kommer köra så länge det går!

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion